Protestfestival 2012 er 8.-14. september

I dag fredag den 13. kl. 13 ble programmet for den 13. Protestfestivalen lansert i direktørens have, foran gamle Eg sykehus. Det var bevisst. Hovedtema for årets festival er ”Veien er målet – veien er livet – livet er målet”, et sitat hentet fra et dikt av Einar Torkelsgard.
Den svenske samfunnsdebattanten, DJ og tidl. plateprater Houman Sebghati åpner som DJ for singelfesten lørdag 8. september.

Årets festival handler mye om lidelse og avsluttes med en dag der selvmord står sentralt. I den avsluttende debatten spør vi: Vi vegrer oss mot å gå inn i det som er vondt. Skal vi ta problemet selvmord på alvor, må vi kanskje innse at det å leve er en lidelse? I årets programhefte finnes en rekke sitater og utdrag av dikt av forfattere som tok sitt liv.  

Årets festival handler også om NAV, om det å bo alene, mannsrollen, fattige barn i rike Norge, syke eldre som dør av sult og om mobbing. I årets debatter om religion spør vi om ”Hva er det med amerikanske republikanere og konservative kristne, som er sterke motstandere av abort og homofili, men for tortur og dødsstraff i Guds navn?”, ”Det gudløse Norden – paradis på jord?”, ”Hvorfor henger makt og sexovergrep så ofte sammen?”, ”Er Norge på vei mot et totalitært, multireligiøst og multikulturelt samfunn?”
Festivalen åpnes lørdag 8. september med en singeldag der blant andre FrP-leder Siv Jensen skal delta i debatten ”Alene å bo – i et samfunn for to”. Mandag 10. september åpnes festivalen offisielt av ordfører Arvid Grundekjøn. Samtidig deles Erik Byes minnepris ut.
Årets festival var på hengende håret. Etter en tøff tid fikk vi samlet inn nok penger til å lage en fullgod festival i år også. Det kan vi bl.a. takke Harald Eikelands facebook aksjon for, innsamlingen i Kristiansand avis, Stiftelsen Fritt Ord, Filosofikafeen, Kvadraturen og artisten Jahn Teigen.
Nå er vi klare for en fullverdig festival med deltakere som Nina Karin Monsen, Esben Esther Pirelli Benestad, Jahn Otto Johansen, Cornelius Jakhelln, Eli Rygg, Henrik Syse, Sidsel Wold, Helga Pedersen, Jon Schau, Hanne Nabintu Herland, Loveleen Brenna, Ingvard Wilhelmsen, Jan Groth, Unni Askeland, John Olav Egeland, Rune Edvardsen, Sara Azmeh Rasmussen, Jørgen Lorentzen, Trond Blattmann, Tuva Syvertsen og Mina Hadjian. Fra ellers i Norden kommer den danske forfatteren Kathrine Lilleør, den svenske rapperen og aktivisten Houman Sebghati og svenske Alfred Skogberg som har skrevet boken ”När Någon Tar Sitt Liv”.
Det blir i tillegg filmer, singelparty, forfattermøter, kunstutstilling, kurs i Enneagrammet og Triztan-Teltet har oppe hver dag på torvet.