Unikt CD-prosjekt fra Protestfestivalen

Fight Apathy
Her kan du lese deg gjennom en del av det som står i booklet til CD-prosjektet Fight Apathy, som nå er utgitt til støtte for Protestfestivalen. Stjernene står i kø. Denne platen er helt unik.

Har du spørsmål ang platen kan du kontakte Protestfestivalen på e-post post@protest.no.

 

Om prosjektetInnhold CD 1Innhold CD 2Krediteringer
Capital X & Delbert McClintonFIGHT APATHY er blitt til som et resultat av et samarbeid mellom MTG, Protestfestivalen, samtlige artister som har støttet oss og produsenten Sigbjørn Nedland. Utgangspunktet var kåringen av Tidenes Protestsanger under fjorårets festival (2008). Senere viste det seg at interessen for å bidra var større enn disse 20 låtene, så med årets tema “avmakt” som utgangspunkt ble det en dobbelskive.

Til venstre ses Capital X og Delbert McClinton under lanseringen i Oslo 1. september.

TOPP 20 – PROTESTSANGER

Under fjorårets festival deltok en rekke musikkjournalister i avstemningen for å kåre Tidenes Protestsanger. Listen danner i år grunnlaget for Jubileumsskiva FIGHT APATHY, som er lansert i august. Mer enn 120 sanger var med i avstemningen, men listen under er det som ble de 20 beste.

  1. Bob Dylan – Masters Of War 152
  2. Pete Seeger – We Shall Overcome 116
  3. Woody Guthrie – This Land Is Your Land 104
  4. Edwin Starr – War 86
  5. Country Joe And The Fish – I Feel Like I’m Fixin To Die Rag 86
  6. Bob Dylan – The Times They Are A Changin’ 83
  7. Barry McGuire – Eve of Destruction 73
  8. Kris Kristofferson – Don’t Let The Bastards (Get You Down) 69
  9. Pete Seeger – Where Have All The Flowers Gone 63
  10. Johnny Cash – San Quentin 61
  11. Ukjent artist/Hep Stars – I natt Jag Drömde 58
  12. John Lennon/Plastic Ono Band – Give Peace a Chance 56
  13. Buffy St. Marie – Universal Soldier 54
  14. Bob Dylan – Blowin In the Wind 51
  15. Bob Dylan – With God On Our Side 50
  16. Creedence Clearwater Revival – Fortunate Son 48
  17. John Lennon – Imagine 46
  18. Phil Ochs – I Ain’t Marching Anymore 45
  19. Johnny Cash – Ballad Of Ira Hayes 40
  20. Bob Marley, Get Up Stand Up 39

Musikkjournalistene som har stemt frem listen var Øyvind Rønning (Dagbladet), Geir Flatøe (Stavanger Aftenblad), Egon Holstad (Nordlys), Rune Halland (P4), Erik Valebrokk (Se og Hør), Tore Bø (Bergensavisen), Bård Ose (NRK), Marta Breen (frilans), Mona B. Riise (NRK)), Olav Solvang (Vårt Land), Geir Rakvaag (Dagsavisen), Sigbjørn Nedland (NRK). I tillegg deltok artist og journalist Rune Larsen og Protestfestivalens Svein Inge Olsen, som også har vært musikkjournalist.

INNHOLD FIGHT APATHY – Protestfestivalen 10 år

CD 1:

  1. TUVA SYVERTSEN – Masters of War
    Første gang jeg hørte denne sangen var på anbefaling fra Mr. Kris Kristofferson himself. Vel, han sa det ikke direkte, men via et intervju i en eller annen avis. Det var Bob Dylan LIVE og på forunderlig vis ble det et voldsomt møte med hevn og død. Hvis ikke du oppfører deg greit, så får du som fortjent, var budskapet. Krig er stygt på alle måter og selv om Bob visstnok aldri har betegnet denne som en protestsang var det for min del selvsagt at denne topper listen. Tuva fra Valkyrien All Stars hørte jeg for første gang LIVE da hun opptrådte sammen med Margit Bakken, Rita Engedalen og Haddy N’Jie på Herr Nilsen i Oslo for et halvår siden. Hun sier selv at sangen også ble en vekker for henne. Man hører en sang, men plutselig oppdager man kraften i teksten. Lytt og lær og du finner kjapt ut at Bobs protestvise og Tuvas innlevelse og stemmeprakt passer bra sammen.
  2. HADDY N’JIE – We Shall Overcome
    Haddy synger selvsagt “We shall overcome”. Ingen artist har imponert meg så til de grader. Sangen er som skapt for henne, med masse stemme og mindre lyd. Pete Seegers tekst og artisten Haddy er til sammen et par som henleder oss til all uretten som foregikk i USA i tiden da Martin Luther King ble tatt av dage. Jeg har lest mer av det hun har skrevet som journalist, enn jeg har hørt henne synge, men jeg overdriver ikke når jeg sier at hun kommer til å bli en av mine favoritter.
  3. JOHN BELAND – This Land Is Your Land
    Denne Protestvisa var blant de mest populære i 60-tallets USA med raseopptøyer, kommunistjakt og sterk nasjonalisme. Texaneren John Beland har fått dette inn med morsmelka. Musikalsk er det tråder til Protestfestivalen selv om han aldri har deltatt. Han var gitarist for Kris Kristofferson før nylig avdøde Stephen Bruton overtok. Senere ble han mest kjent som en av gutta i Flying Burrito Bros. John har gitt denne protestvisa -som ofte er blitt fremført accapella – et countrypreg i et fengende og freidig tempo. Vi ble kjent med John da han gjennom en periode tilbrakte tid på Sørlandet. John er ikke bare en habil gitarist, men en av de beste.
  4. LYNNI TREEKREM – War
    I den aller første festivalen i 2000 deltok Lynni sammen med Albrigtsen og Kvitnes i Falne Engler. Kris Kristofferson gråt da han hørte henne synge sangene hans, og da kan man tenke seg til hva hun kan prestere med en så sterk protestsang som WAR. Jeg tviler på at det er så mange kvinnelige artister her i landet som kan fremføre denne som Lynni. Med seg på laget har hun Norges beste gitarist Geir Lynnismann Sundstøl.
  5. KARLSØY PRESTEGAARD – ISAF Rag
    Country Joe & The Fish sang denne på Woodstock-festivalen for 40 år siden. Jeg tviler på at de som har sett filmen eller hørt musikken kan glemme 1-2-3 what are we fighting for…. Nå får vi en radbrekket versjon, men sånn må det bli. Vi har ingen Vietnamkrig gående (heldigvis), men vi har kriger gående blant annet i Afghanistan (uheldigvis). Produsent Sigbjørn Nedland oversatte den og oppdaterte den til dagens utenrikspolitiske bilde. Når Ellysef og Karlsøy Prestegaard skulle gjøre den, ville de gjøre den på sin nordnorske måte. Jeg liker denne bluegrassversjonen og spiller den ofte.
  6. ÅGE ALEKSANDERSEN – Tida e ikke det samme
    Jeg tar ikke munnen for full når jeg påstår at Åge er vår mest folkekjære artist. I det legger jeg at han er en trivelig fyr, at han bryr seg og at han synger så folk forstår det. I 2005 fikk han Erik Byes Minnepris på Protestfestivalen. Ydmyk som han er følte han seg ikke verdig, men takket rørt for prisen. To år senere steppet han inn for en kollega som ikke kunne komme og bidro med det til å øke festivalens publikumsantall betraktelig. Han er rett og slett en kjernekar og engasjementet for fred og menneskerettigheter vil garantert fortsette. Han sa ja uten å mukke, da vi spurte om å bidra på dette albumet. Tida strakk ikke til for å lage enda en versjon, men denne gav han ut på Fredløs: Dylan på Norsk for tolv år siden.
  7. BARRY MCGUIRE – Eve of Destruction
    Her er vi temmelig stolte. Barry fremfører sin egen protestsang som virkelig er en klassiker. Ikke nok med det, men både Sigbjørn og jeg er enige om at denne er bedre enn originalen fra 60-tallet. Barry er 73 år nå, men låten er blitt en kraftfull manifestasjon. Det gjør heller ikke noe at Roger McGuinn (The Byrds) og Mick Fleetwood (Fleetwood Mac) er to av musikerne som bidrar. Hvordan kom så dette i stand? Den bare kom, helt plutselig, som en gave fra legenden selv.
  8. KRIS KRISTOFFERSON – Don’t Let The Bastards (Get You Down)
    Engasjementet for fred og menneskerettigheter har fulgt Kris siden slutten av70-tallet. Det er velkjent for fans som Sigbjørn og meg, men kanskje ikke for folk flest. Likevel ble jeg overrasket over at en såpass ny låt (80-tallet) fikk plass på lista. I “snakkepartiet” handler det i den første utgaven om “fighting communism”, mens i 2002-utgaven er det “bombing Bagdad back into the stoneage”. Denne LIVE-versjonen er aldri utgitt før, da den ble gjort i Nobel Peace Center Oslo i mars 2008. “Bastards..” har vært som en festivalhymne de senere årene, og betyr også spesielt mye personlig da den får meg til å tenke på faren min. Når du hører den kan du knapt unngå å bli litt fandenivoldsk. Ikke kødd med meg, for da…
  9. KIRSTEN BRÅTEN BERG M/ BJØRN OLE RASCH OG ANNBJØRG LIEN – Where Have All The Flowers Gone
    Bjørn Ole og Annbjørg tipset oss om å spørre Kirsten. Hun har evnen til å gjøre noe stort ut av sangene hun synger, og denne verdenskjente Pete Seeger-sangen er her formet i Lien/Rasch og hennes hender. Jeg var i studio under opptaket, og det første som slo meg var at denne amerikanske sangen var blitt norsk.
  10. RITA ENGEDALEN – San Quentin
    Etter å ha kjent Rita i en del år var ho den første jeg tenkte på da jeg så for meg Johnny Cash-klassikeren med en ørliten blues-snert. Rita har spellemann for beste bluesplate i samlingen og hun deltok på Protestfestivalen for en del år siden. Sangen er innspilt i et legendarisk studio som ble plukket fra hverandre i Memphis og satt sammen igjen på Notodden. Johnny Cash startet som kjent sin karriere i Memphis. En protestsang for de innsatte.
  11. RAGNHILD BYE LUTKEN & MARIANNE BYE GRANHEIM M/ BJØRN OLE RASCH OG ANNBJØRG LIEN – Drøm
    Når festivalen fikk tillatelsen til å dele ut Erik Byes Minnepris i 2005 var det fordi Erik var sterkt engasjert i den, til det siste. Uten Erik Bye aner vi ikke hvordan det ville vært. Hans betydning har vært enorm, som da vi banket på dørene til Fritt Ord for å be om støtte, og så hadde Erik vært der før oss for å tale vår sak. Samfunnsaktivisten Erik Bye ble vi kjent med, men også poeten og visedikteren Erik, som er den som først og fremst vil leve videre hos folk flest. Drøm var den siste visa han spilte inn, fra sykehuset, døende. Og sangen handler om å leve når man lever, og følge drømmene mens man kan. Dette prosjektet med tema som avmakt måtte ha med denne, og når Erik selv er borte overtar barnebarna Marianne og Ragnhild.
  12. YOLANDA MARTINEZ – America
    I fjor vant hun prisen for Beste Kvinnelige Artist under NAMA Awards. Apacheindianer Yolanda Martinez er trommemaker. Mange husker hennes besøk på Protestfestivalen. Engasjementet hennes er spesielt rettet mot urbefolkningen og deres rettigheter. Vi har satt søkelys på både tatere og kvener, men Yolanda lærte oss mer om indianerkulturen enn noen andre. America er urbefolkningens klagerop til dagens Amerika, en protest mot mange års diskriminering. Hun stiller de kritiske spørsmålene mot sitt eget land, på vegne av sine egne.
  13. KARIN WRIGHT – People Have The Power
    Denne sangen kom til da Hellbillies måtte trekke seg ut da Aslag Haugen brakk armene. I lengre tid hadde jeg denne sangen som en ønskesang til denne skiva. People have the power var de siste ordene Erik Bye gav til festivalen. Patti Smith fremførte den i Sverige for noen år siden, og det er et av de absolutte konserthøydepunktene så langt. Karin Wright er stor fan av Patti. Her får vi en skikkelig rock’n roll versjon av låta.
  14. OMPAKARA – Heller Væra Cowboy Enn Indianer
    Vokalisten har en stemme ikke ulik KM Myrland, som henspeiler til Cash/Cohens, men du har antakelig ikke hørt noe lignende. Sangen sparker politisk i alle retninger. Om du synes politikere har lite å fare med får du ikke mer lyst å stemme etter dette. Stilen er såkalt gangsterpolka, og med rette. En salig blanding av norsk folkemusikk, rock, balkan, arabisk m.m. Kona mi fra Osloområdet introduserte meg for disse med “du må bare høre dem”. Nå har minstegutten spilt dem daglig en periode og teksten tar vi utenat.
  15. HANS INGE FAGERVIK – La La
    Denne sangen ble faktisk skrevet før Fagerviks opptreden på den første Protestfestivalen sommeren 2000 fordi han ble inspirert av navnet og ideen bak festivalen. Dette var rett etter at han hadde takket nei til det han sier var en “fet platekontrakt”, fordi den inneholdt en klausul, om at han måtte kutte ut sitt engasjement og meninger, “for i Norge går det ikke an å selge en artist med så mange meninger om ting du har”. Når den nå er med på denne skiva like før et stortingsvalg, er det som det skal være. Til ettertanke og lærdom.
  16. BIRGITTA SERINE – Here She Goes
    Da 22-årige Birgitta første gang deltok på vårt arrangement under kulturnatta i april beveget hun mange. Her ser vi konturene av en stemme vi vil høre mer til i fremtiden. Ved at hun deltar på denne skiva viser vi samtidig bredden i festivalen, som springer fra durkdrevne veteraner til blodfersk debutant. Birgitta skrev denne og fremførelsen foregår helt akustisk. Hun har skrevet flere sanger, men det var denne som appellerte mest til temaet.
  17. JOHAN PIRIBAUER – Snälla Gud jag vill inte dö
    Johan er singer-songwriter fra Lappland nord i Sverige. Han deltok på festivalen for noen år siden og er nå tilbake med sitt band. Denne sangen handler om avmakt og en smule hypokondri. Det er en vakker sang, med en god del humor. Piribauer kan også kalles festivalvenn, og da vi gikk igjennom de mulige sangene kom det tydelig frem at denne var best egnet, selv om flere andre kunne vært aktuelle.
  18. TRIZTAN VINDTORN – Kryp Inntil Meg
    Etter alle dødsfall blant festivalvenner de senere år så jeg frem til å få Triztan med på jubileumsfeiringen. Slik gikk det ikke. Han døde plutselig denne våren. Han må kunne sies å ha vært festivalens Poet, som nesten hvert år viste oss hva som var galt med samfunnet, og da særlig innenfor det han brant for, som samfunnskritiker. Fiendene var maktmisbruk og markedstenkning. Han stilte alltid opp som opprører og engasjert. De få årene han ikke var her, var det noe som manglet. Sånn sett må vi fremover leve på minnet. Dypt savnet, men stor inspirasjonskilde. Kryp inntil meg er en verdig avrunding. Diktet er Triztans hyllest til kjærligheten og begjæret, uten ødeleggende momenter som denne hektiske og økonomiske verden ofte drar med seg. Kjærligheten er motvekt til avmakt. Punktum Finale. Rest In Peace, festivalvenn og samfunnsengasjerte poet!

INNHOLD FIGHT APATHY – Protestfestivalen 10 år

CD 2:

  1. JAN EGGUM & KAIA HUUSE – I natt Eg Drøymde
    Jan og jeg er begge hypokondere, selv om han er tøff nok til å oppsøke et legekontor. Dødsangsten gjør krigsangst relevant, og dermed behovet for fred enda sterkere. Jan er festivalvenn som har deltatt på festivalen og forøvrig en veldig hyggelig fyr. Det at han er en av våre mest folkekjære visesangere blir som et pluss å regne. Her er det imidlertid mest Kaia som synger, mens Jan nøyer seg med forsiktig koring i bakgrunnen. Når denne kjære folkevisa blir fremført med hennes klare stemme, får det meg til å tenke på en fjellbekk om våren. Helt naturlig da, at de insisterte på å gjøre denne enkle men likefullt definitive protestvisa på gammelnorsk, det vil si nynorsk.
  2. ANNE GRETE PREUS – Give Peace a Chance
    Anne Grete sa da hun opptrådte på Protestfestivalen for noen år siden at den var viktig. Hun følger opp sine ord med å stille opp på skiva med en Preus-versjon av John Lennons Give Peace A Chance, en tidløs sang som alltid vil være aktuell. Det er en ære å ha henne med på dette. Engasjementet henne og Bjørneboe-tolkningene hun har gjort plasserer henne midt i landskapet for Protestfestivalens formål.
  3. HILDE HEFTE – Universal Soldier
    Ingen har så vakker stemme som Hilde. Det er en sannhet, som fort kan bli offer for klisjeer, men hun har virkelig en av de flotteste stemmene i landet. Hilde valgte selv ut denne låten fra TOPP 20-listen. Sangen har hatt mange versjoner, men mest kjent er nok den opprinnelige til Buffy Saint Marie. Dette kan fort bli et av albumets mest spilte kutt.
  4. TABULA RASA FEAT. BJØRN BERGE & JON SJØEN – Blowin In the Wind
    Da hun som skulle gjort denne falt ut kom det plutselig en SMS fra den tidligere Vamp-vokalisten om at denne låten var hans. Han hadde allerede laget den ferdig, på sin helt spesielle måte. Både produsent Sigbjørn og jeg ble satt ut da vi hørte det ferdige resultatet. Du har garantert ikke hørt denne versjonen før, heller ikke noe som ligner. Jeg ser ikke bort fra den kan bli en av hitene fra skiva. Tabula Rasa er det nye prosjektet hans og dette lover virkelig bra for hva som kommer.
  5. CLAUDIA SCOTT – With God On Our Side
    Jeg har hatt gleden av å kjenne Claudia noen år. Hun har deltatt på festivalen og sa ja til å delta straks vi luftet tanken med henne. Hun valgte selv denne sangen av Bob Dylan, som hun framfører sammen med gitaristen Becaye Aw. Han bor nå i Norge, men kommer opprinnelig fra Mauritania, og han tilfører afrikansk tonefølelse til Dylan-låten.
  6. INMINOR m/ Martin Caspersen & Ingvild Hammer- Fortunate Son
    Fortunate Son er John Fogertys sang, gjort kjent med Creedence Clearwater Revival. For å få fram en ny og annerledes utgave av denne sangen, lot vi utfordringen gå til et ungt, hardt rockeband fra Kristiansand som gjorde sin egen tilnærming til klassikeren, og kom opp med en original tolkning. To dyktige ringrever i rockemiljøet, Martin Caspersen og Ingvild Hammer bidro med engasjert stå-på-vokal
  7. GRY JANNICKE JARLUM m/ BJØRN OLE RASCH og ANNBJØRG LIEN – Imagine
    Hun er blant de mest trofaste festivalvenner gjennom mange år. De siste årene har flere venner av festivalen gått bort, så det er ekstra godt å ha henne med på dette prosjektet. Hun var blant de første som fikk velge låter og var aldri i tvil. Det måtte bli John Lennons udødelige klassiker. Denne sommeren besøkte sønnene mine og jeg henne på det nye hjemstedet i Sverige, der hun har kjøpt et gammelt misjonshus. Det var det råeste huset min 16-årige sønn hadde vært i, og midt i storsalen under diskokulen ved et stort stuebord og med tente stearinlys hørte jeg for første gang Jannickes versjon. Vi var ikke alene og vi sa oss fort enig med de som var der, i at dette er gripende og tårevått. Akkompagnert av det geniale musikkparet Bjørn Ole Rasch og Annbjørg Lien hørte vi noe helt nytt og spennende. Nye Jannicke viser seg frem og presenterer skivas grinelåt. Hun har selv vært i “krigen” de siste årene og det har ført til at det er en voksen og levd Jannicke vi hører. Det er på tide å tenne lysene.
  8. JONAS FJELD – Jeg marsjerer ikke mer
    Det var en ære da Jonas sa ja til å delta. Han har vært en favoritt lenge. I sin travle periode med sitt amerikanske bluegrass band har han funnet tid til å gjøre denne fabelaktige protestlåta til Phil Ochs. Teksten drar assosiasjoner til Protestfestivalens venner Steinar Lem og Triztan Vindtorn, som begge døde i år. De var samfunnskritikere og de var engasjerte til det siste.
  9. BØYGARD – Ballad Of Ira Hayes
    Bøygard-søstrene har mye til felles med Triztan Vindtorn. De har deltatt mange ganger, har et ekte engasjement og stiller opp uten betingelser. Her gjør de en av mine favorittsanger. Til daglig arbeider søstrene med Oslos narkomane, som passer bra til sangen om indianeren Ira Hayes som endte sitt liv i rushelvete fordi han ble sviktet av samfunnet.
  10. NOORA NOOR – Get Up Stand Up
    Vi slet lenge med å finne ut hvem som skulle gjøre denne, før jeg nevnte Noora for Sigbjørn. Soulplata hennes må være den beste soulplata som er kommet ut i Norge på årevis. Det meste med henne talte for at Bob Marleys sang ville bli perfekt fremført av Noora. Hun er en favoritt. Stor takk til Sigbjørn som fikk henne med på dette. Selv takket hun for å at hun fikk lov til å være med, og viser med det stor raushet.
  11. DELBERT MCCLINTON – Getting Over You
    Det dør folk hele tiden, men da Stephen Bruton (1948-2009) gikk bort 9. mai gikk det hardere inn på meg enn forventet. Ja, hva forventer man egentlig av reaksjon ved et dødsfall, men det er nå et annet spørsmål. Først og fremst kjente jeg Stephen som gitaristen til Kris Kristofferson gjennom mer enn tretti år. Han deltar sågar på Kristoffersons nye album “Closer to the bone”, som utgis 29 september. Jeg var så heldig å få møte denne sympatiske gitaristen, produsenten og låtskriveren fire ganger i Norge og i USA. “Lillebror” ble han kalt i Kristoffersons band The Borderlords. Men han var mye større som kunstner enn han var kjent. Han var stjernenes bakmann, og kunne nok vært stor stjerne selv om han hadde ønsket det. I stedet var han helt sentral i oppbyggingen av Austin som Amerikas musikkhovedstad. Han brukte engasjementet sitt i musikken og låtene han skrev ble barna hans. De er fremført av mange, elsket av flere. Da bestevennen Delbert McClinton ble spurt om å hedre Stephen ved å fremføre en av låtene hans til dette albumet, var det ikke nei i hans munn. Det er derfor en stor ære at blueslegenden her ærer sin venn med en sjelfull versjon av “Getting over you”.
  12. KM MYRLAND – Uten Håp
    Dette er etter min mening den optimale låten for årets hovedtema “10 år – mot avmakt”, skrevet av Kris Kristofferson og oversatt av Sigbjørn Nedland. Teksten er antakelig inspirert av den visjonære dikteren William Blake, som Kris har studert og vært fascinert av siden han studerte litteratur i England. Du kan risikere å få dårlig samvittighet når du hører den, kanskje særlig om du er blant dem som føler på at du følger strømmen. Det var mitt høyeste ønske at nettopp den nordnorske legenden KM. Myrland skulle synge den, med sin mørke Cohen/Cash-røst, som kan assosieres med bibelens Moses som taler til folket. Sangen er blitt til gjennom et unikt samarbeid mellom nord og sør der blueslegende og festivalvenn Tor Einar “Daumann” Jacobsen fra Kristiansand og hans musikervenner utgjør musikerne.
  13. CAPITAL “X” – Fight The Apathy
    Capital “X” er en amerikansk rapper og aktivist som har sittet 13 år i fengsel. I dag bruker han livet sitt til å snakke til unge mennesker for å forhindre at de havner i feil miljø. Debutplaten er på gang, og “X” kan fort bli en stor stjerne i USA om han spiller kortene rett. Sangene er en studie i engasjement og aktivisme. Denne sterke låten er spesialskrevet med tanke på skiva. “X” er en rapper med et stort hjerte, men teksten i låten viser også at han er en engasjert samfunnskritiker.
  14. DAN FAGERQUIST – På Sjukhuset
    Dan har vært et populært innslag på festivalen ved flere anledninger. Første gang han var her tok han publikum med storm. Vysotskijs viser er tunge tekster om død og fordervelse med humoristisk vinkling. Han treffer menneskene så på kornet med hverdagslige leveregler som får oss til å tenke på at vi har livets skjørhet og alvor felles, som mennesker. Humor er viktig for å overleve. Denne visa viser avmakten på en fortreffelig måte.
  15. G . THOMAS – Long Black Veil
    Få sanger er så dystre som Marijohn Wilkins Long Black Veil. Artisten G. Thomas har vært en venn i mange år, og knyttet til miljøet rundt festivalen, om ikke direkte i festivalen. Gunnar er en kjernekar og var naturlig å ha med på dette prosjektet. Som artist er han profesjonell og særegen. Long Black Veil ender i døden og den totale avmakt.
  16. INGER LISE STULIEN m/ ALEXANDER RYBAK – Can’t Be Taken Away
    Inger Lise har deltatt på festivalen siden den startet opp i 2000. Denne sangen er helt nyskrevet av Knut Kjetil Møen, en anerkjent musiker som i likhet med Inger Lise er bosatt i Evje. Sangen viser avmakten i kjærlighetssorgen. Inger Lise er familievenn, og har en særlig appell hos oss som står bak Protestfestivalen. Det var en selvfølge å spørre henne med på denne. I denne countrylåta har hun fått med seg Grand Prix-vinner Alexander Rybak på fele. Inger Lise er blant de mest kjære kvinnelige artister på Sørlandet.
  17. INGAMAY HÖRNBERG – Var Inte Rädd Mitt Barn
    Det var en kveld på 70-tallet. Min bror og jeg måtte følge med vår mor på et religiøst møte i hennes appelsinfargede Datsun. Hun spilte flere kassetter av Ingamay. Det må samtidig sies at svensk gospel fungerte som ufrivillig bakteppe hver gang vi som barn og senere tenåringer var på kjøretur, og det meste ble fort glemt. Ingamays fløyelsmyke stemme smøg seg rett under huden og plutselig var country på svensk med kristne tekster ålreit. Jeg lyttet, men turde ikke si det til noen. Senere tjuvlånte jeg kassettene. Plutselig, en dag, var det slutt på Ingamays stemme i en appelsinfarget Datsun. Hun hadde brutt med menigheten og visstnok blitt “New Age”. Det tok tretti år før jeg fikk vite sannheten. Ingamay skilte sg fra pastoren, brøt med pinsemenigheten og gikk sin vei. Hun gikk til kirken, men ikke til alternative trosretninger. Vi ble venner og hun har deltatt to ganger på festivalen de senere årene. Jeg var sågar heldig og fikk medvirke til at hennes siste plateutgivelse “Dag till ro” (2005) ble en realitet. I dag bærer hun et levende samfunnsengasjement og arbeider med barne-TV-figuren Skurt. Hun har spilt inn naboen Mikael Wiehes trøstevise til denne skiva.
  18. DEPUI – Silent Child
    Bent Ivar aka Depui er en av de to helt unge og nye artistene som skal vise festivalens spenn på dette prosjektet. Sangen handler om de som fullfører ideer og drømmer uten at de skriker høyest. Den handler med andre ord om det motsatte av avmakt. Depui har de siste to årene deltatt på festivalen i flere forskjellige program. Han har en lovende karriere foran seg, og sangen han har skrevet viser at han er på god vei.
  19. SARA LINDVALL NYBERG – Innan Gryningen
    Teksten på denne er et dikt av den svenske nasjonalpoeten Ylva Eggehorn som har deltatt på festivalen. Jeg har vært fan av Ylvas dikt lenge. Melodien til denne er laget av ABBA Benny og den var millenniumsalme i 2000. Sangen gir frysninger nedover ryggen, så vakker er den. Har du en tung dag, så sett på denne. Når apatien tar tak, lytt til denne. Kombinasjonen av Saras stemme, Ylvas dikt og Bennys melodi er fantastisk. Denne måtte vi bare avslutte dobbelskiva med. Det er en ære at vi fikk lov til å ta den med.
FIGHT APATHY – Kreditering!

CD 1

1. Masters of War
Musikk og tekst: Bob Dylan

TUVA LIVSDATTER SYVERTSEN 6:19

Tuva Livsdatter Syvertsen: vokal
Erik Sollid: oktavfele
Egil Clausen: gitar
Martin Langlie: trommer
Innspilt og mikset i Oslo lydstudio
Lydtekniker: Christer-André Cederberg

2. We Shall Overcome Musikk og tekst: Pete Seeger

HADDY N’JIE

Haddy N’Jie: sang
Jarle Bernhoft: gitar
Andreas Mjøs: lydopptak og produksjon 2:50

3. This Land Is Your Land
Musikk og tekst: Woody Guthrie

ARTIST: JOHN BELAND

John Beland: sang og instrumenter 5:20

4. War
Musikk og tekst: Norman Whitfield, Barrett Strong

LYNNI TREEKREM 3:55

Lynni Treekrem: sang, vokalarrangement
Geir Sundstøl: gitarer
Erland Dahlen: trommerog perkusjon
Nikolai Hængsle Eilertsen: el-bass
Kor: Kampen blanda-kor
Innspilt og mikset i Intim studio
Produsert av Treekrem/Sundstøl

5. ISAF Rag
Musikk: Country Joe McDonald/Tekst: Sigbjørn Nedland & Stein J. Ellysef Olsen

KARLSØY PRESTEGAARD 3:25

Stein J. Ellysef Olsen: vokal/gitar
Arne Lund: trommer
Åsmund Wilter Erikson: kontrabass
Ottar Tøllefsen: perkusjon
Rølpa kor: Arbeidsgjeng fra Karlsøyfestivalen 2009
Innspilt i Rockens Hus Studio, Tromsø
Lydtekniker: Ariel Joshua Sivertsen

6. Tida e ikke den samme
Musikk: Bob Dylan/Tekst: Håvard Rem

ÅGE ALEKSANDERSEN & TARAF DE HAIDOUKS 3:00

Åge Aleksandersen, vokal, el. & ak. Gitarer
Terje Tranås, tangentinstrumenter
Konstantin Popckristov, fiolin
Gunnar Pedersen, el. & ak. Gitarer, mandolin, kor
*Anghel Georghe, fiolin
*Ian Tanasse, contrabass & lite cymbalum
*Marinel Sandu, stort cymbalum
*medlemmer av den rumenske sigøynergruppen Taraf de Haïdouks
(Sangen er tidl. Utgitt på Fredløs: Dylan på Norsk, KKV)

7. Eve 2.1 (Eve of Destruction)
Musikk og tekst: P.F. Sloan

BARRY McGUIRE M/ ROGER McGUINN & MICK FLEETWOOD

Barry McGuire: sang, gitar
Roger McGuinn: gitarer
Mick Fleetwood: trommer 3:41

8. Don’t Let The Bastards (Get You Down)
Musikk og tekst: Kris Kristofferson

KRIS KRISTOFFERSON

Kris Kristofferson: sang, gitar
Opptak fra konsert i Oslo 2:20

9. Where Have All The Flowers Gone
Musikk og tekst: Pete Seeger

KIRSTEN BRÅTHEN BERG M/ BJØRN OLE RASCH OG ANNBJØRG LIEN

Kirsten Bråten Berg: sang
Annbjørg Lien: fele
Bjørn Ole Rasch: trøorgel, keyboards
Leiv Solberg: gitar, bass
Innspilt og mikset i Kongshavn studio
Lydteknikere: Trond Engebretsen og Roald Råsberg || 5:10

10. San Quentin
Musikk og tekst: Johnny Cash

RITA ENGEDALEN

Rita Engedalen: vokal og akustisk gitar
Morten Omlid: akustisk gitar
Peter Lundell: perkusjon, trommer
Tatt opp i Juke Joint studio på Notodden
Lydekniker: Peter Lundell 2:32

11. Drøm
Musikk og tekst: Erik Bye

RAGNHILD BYE LUTKEN & MARIANNE BYE
GRANHEIM M/ BJØRN OLE RASCH OG ANNBJØRG LIEN 4:37

Ragnhild Bye Lütken og Marianne Bye Granheim: sang
Annbjørg Lien: nyckelharpa
Bjørn Ole Rasch: trøorgel, keyboards
Innspilt og mikset i Kongshavn studio
Lydteknikere: Trond Engebretsen og Roald Råsberg
Vokal innspilt i Musikkloftet studio
Lydtekniker: Vidar Lunden

12. America
Musikk og tekst: Yolanda Martinez

YOLANDA MARTINEZ 4:44

Yolanda Martinez; vokal, trommer og perkusjon
Larry Mitchell: synthesizer, perkusjon, bass, gitar
Produsenter: Yolanda Martinez and Larry Mitchell
Engineered & Mastered: Larry Mitchell

13 . People Have The Power
Musikk og tekst: Patti Smith

ARTIST: KARIN WRIGHT 5:05

Karin Wright: sang
Per Madsen: trommer, tamburin og kor
Espen Jørgensen: elgitar
Geir Sundstøl: akustisk gitar og steelgitar
Egil Stemkens: bass og kor
Ingvild Hammer: kor
Bitten Forsudd: kor og direksjon
Anne Grete Lunner: kor
Ellinor Caspersen: kor
Anna Astrid Forsudd: kor
Innspilt og mikset i Musikkloftet studio
Lydtekniker: Vidar Lunden

14. (Ompakara) Heller væra Cowboy enn indianer
Musikk: Helge Aarstad /Tekst: Ivar Nergaard

ARTIST: OMPAKARA 2:36

Helge Aarstad , bouzouki
Ivar Nergaard: sang
Ole Jørgen Kjernet, kontrabass
Helge Hellebust: cajon, vokal
Kent Maurstad: guitarer
Iver Erling Årva: fiolin, bratsj
Ottar Nesje : trommer
Gjesteartist vokal: Tuva Syvertsen

15. La La
Musikk og tekst: Hans Inge Fagervik

ARTIST: HANS INGE FAGERVIK 3:26

Sang/gitar: Hans Inge Fagervik
Perc/kor: Geir Åge Johnsen
Bass: Ole Kristian “kelly” Kvamme
Piano/kor: Rasmus Solem
Kor: Merete Haslund

16. Here She Goes
Musikk og tekst: Birgitta Serine Kvelland

ARTIST: BIRGITTA SERINE KVELLAND 3:53

Birgitta Serine: sang og gitar
Innspilt og mikset i NRK Sørlandets musikkstudio
Lydtekniker: Sigtor Kjetså

17. Snälla Gud jag vill inte dö
Musikk og tekst: Johan Piribauer

ARTIST: JOHAN PIRIBAUER 3:20

Johan Piribauer: sang, gitar, keyboard, produksjon
Torgny Sandgren: gitar, keyboard, kor, produksjon
Göran Norman: gitar, keyboard, kor, produksjon
Lennart Sandgren: bass
Lars “Strasse” Strand: trommer
Anders Sundqvist: klarinett
Minna Piribauer-Romba: stemme
Innspilt og mikset i Pillows studio og Turpetheadsudion
(Sangen er tidligere utgitt i Sverige på “Sødra Gatan”, Tjapps)

18. Kryp inntil meg
Musikk: The End of a Tune av Allan Botchinsky/Tekst: Triztan Vindtorn

TRIZTAN VINDTORN m/ BAND

Triztan Vindtorn: resitasjon
Hallvard Kausland: gitar
Jørn Winnæss: altsax
Ola Calmeyer: piano
Kristian Svendsen: bass
Henrik Østdahl: trimmer
Innspilt og mikset i NRK Buskeruds studio
Lydtekniker og miks: Svein Alfredsen
Ikke tidligere utgitt spor fra innspillingen av CD-en “Fingersongs” 24/4 1999 6:35
Diktet er hentet fra “Til deg som søv bort dine draumar”, 1990

CD 2

1 I natt eg drøymde
Musikk: Ed McCurdy/Tekst: Ivar Medaas)

JAN EGGUM & KAIA HUUSE 2:55

Kaia Huuse: sang
Jan Eggum: gitar og sang
Innspilt og mikset I Stable studios
Lydtekniker: Leif Johansen

2. Give Peace a Chance
Musikk og tekst: Lennon/McCartney

ANNE GRETE PREUS 3:20

Anne Grete Preus: sang
Morten Martens: arrangement og programmering
Innspilt og mikset i Morten Martens studio av Morten Martens
Vokalopptak i Rainbow Studio.
Lydtekniker: Nikolai Høgset

3. Universal Soldier
Musikk og tekst: Buffy St. Marie

HILDE HEFTE 3:16

Hilde Hefte: sang
Stein Roger Sordal: gitar
Innspilt og mikset i NRK Sørlandets musikkstudio
Lydtekniker: Sigtor Kjetså

4. Blowin In the Wind
Musikk og tekst: Bob Dylan

TABULA RASA Feat. BJØRN BERGE & JON SJØEN 3:02

Innspilt I ABC studio
Lydtekniker: Kjetil Ulland
Lydtekniker og produsent: Jan Ingvar Toft

5. With God On Our Side
Musikk og tekst: Bob Dylan

CLAUDIA SCOTT 6:38

Claudia Scott: sang, gitar
Becaye Aw: gitar
Innspilt og mikset i Musikkloftet studio
Lydtekniker: Vidar Lunden

6. Fortunate Son
Musikk og tekst: John Fogerty

INMINOR m/MARTIN CASPERSEN & INGVILD HAMMER

Innspilt og mikset i ??? studio
Lydtekniker: Simen Høgdal Pedersen
Vokal innspilt i Musikkloftet studio
Lydtekniker: Vidar Lunden 4:20

7. Imagine
Musikk og tekst: John Lennon

GRY JANNICKE JARLUM 4:00

Gry Jannicke Jarlum: sang
Annbjørg Lien: nyckelharpa
Bjørn Ole Rasch: trøorgel, keyboards
Innspilt i Kongshavn studio
Lydtekniker: Trond Engebretsen
Sangopptak og miks i Musikkloftet studio
Lydtekniker: Vidar Lunden

8. Jeg marsjerer ikke mer
Musikk: Phil Ochs/Tekst: Sigbjørn Nedland

JONAS FJELD 3:48

Jonas Fjeld: sang og gitar
Annbjørg Lien: fele
Bjørn Ole Rasch: trøorgel, keyboards
John Teer: mandolin
Innspilt i Kongshavn studio og Jonas Fjelds studio
Lydtekniker: Trond Engebretsen og Jonas Fjeld

9. Ballad Of Ira Hayes
Musikk og tekst: Johnny Cash

BØYGARD 5:32

Anita Bøygard: vokal
Tove Bøygard: vokal og akustisk gitar
Jørun Bøgeberg: bass
Eivind Kløverød: trommer og perkusjon
Geir Sundstøl: pedal steel, banjo, marxophone, casiokeys
Innspilt og mikset I Larsville studio i Stugudalen
Lydtekniker og produksjon: Lars Lien
Mastering: Morten Stendahl

10. Get Up Stand Up
Musikk og tekst: Bob Marley

NOORA NOOR 4:30

Noora Noor: sang
Åsmund Skutevik: arrangement og programmering, alle instrumenter
Håkon Rasmussen: sang
Vokalinnspilling og miks i Oslo lydstudio
Lydtekniker: Christer-André Cederberg og

11. Getting Over You
Musikk og tekst: Stephen Bruton

DELBERT MCCLINTON 4:05

Delbert McClinton, vokal
Rob McNelley, gitar
Steve Mackey, bass
Lynn Williams, trommer
Kevin McKendree, keyboard

12. Uten håp
Musikk:Kris Kristofferson/Tekst: Sigbjørn Nedland

KM MYRLAND 2:40

KM Myrland: sang
Reidar Mofjell: gitar
Jan Inge Rasmussen: gitar
Ben Solheim: mandolin
Tor Einar Jacobsen: el-bass
Ole Mofjell: trommer
Nina Hammersmark og Mark Bjorvand: kor

13. Fight Apathy
Musikk og tekst: Capital “X”

CAPITAL “X” 3:19

Capital “X”: rap, programmering
Innspilt og mikset i NRK Sørlandets musikkstudio
Lydtekniker: Sigtor Kjetså

14. På Sjukhuset
Musikk og tekst: Vladimir Vysotskij/Svensk tekst:Carsten & Ola Palmær

DAN FAGERQUIST & ELDSJÄL 1:29

Dan Fagerquist: vokal og gitar
Mattias Bäckman: fiolin, mandolin og kor
Mats Grahn, gitar, trekkspill, tramporgel og kor
Johanna Dahl: cello
Arrangement: Dan Fagerquist & Eldsjäl
Lydtekniker: Staffan Ahlbom
Mastring: Digitalfabriken
(Utgitt tidligere på Sånger av Vysotskij)

15. Long Black Veil
Musikk og tekst: Danny Dill / Marijohn Wilkin

G. THOMAS 4:53

G.Thomas: vokal
Lasse Pleym: gitarer
Svein H. Karlsen: bass
Kenneth Silden: piano
Kurt Lisø / Torgeir Moland: trommer / perc.
Svein H. Karlsen / Kenneth Silden: harmony vokal
Lydtekniker: Lasse Pleym
Produsert av: G.Thomas, Lasse Pleym for GTM

Studio: Appleroad Studio

16. Can’t Be Taken Away
Musikk og tekst: Knut Kjetil Moen

INGER LISE STULIEN M/ALEXANDER RYBAK 3:25

Inger Lise Stulien: sang
Alexander Rybak: fiolin
Knut Kjetil Møen: gitarer
Dene O’Neill: trommer
Vidar Bø: keyboard
Innspilt og mikset i NRK Sørlandets musikkstudio
Lydtekniker: Sigtor Kjetså

17. Var inte rädd mitt barn
Musikk og tekst: Mikael Wiehe

INGAMAY HÖRNBERG 2:40

Jon Kleveland: piano, arrangement og produksjon
Torbjørn Alfsen: gitar
Kjell-Åge Stoveland: bratsj
Innspilt og mikset i NRK Sørlandets musikkstudio
Lytdteknikere: Sigtor Kjetså og Jon Kleveland

18. Silent Child
Musikk og tekst: Depui

DEPUI 3:17

Bent Ivar Depui Tversland: vokal og gitar
Sunniva Lind Høvertstad, kor
Kjetil Grundetjern: bass
Alexander Teinum: trommer
Innspilt av Marius Christiansen
Miksing og mastring: Bernt Phillip Moe

19. Innan Gryningen
Musikk og tekst: Ylva Eggehorn/Benny Andersson

SARA LINDVALL NYBERG 4:15

Sara Lindvall Nyberg: vokal
Staffan Linder: akustisk og elgitar, steelgitar og mandolin
Johan Nyberg: kontra- og elbass, wurlitzer
Jonas Sjöblom: trommer
Produsent: Sara Lindvall Nyberg og Johan Nyberg
(utgitt tidl. På Döp mig med din längtan, Merlo)

Produsent og prosjektkoordinator: Sigbjørn Nedland
Prosjektleder: Svein Inge Olsen
Forside grafisk design: Kopianstalten v/ Wicki Løland

Kontaktinfo, Protestfestivalen:
Christianssand Protestfestival
v/ Svein Inge Olsen
Postboks 38
4661 KRISTIANSAND
+47 905 46504
post@protest.no