ELIZABETH HOFF FÅR ERIK BYES MINNEPRIS
«Dama i Damaskus,» ble hun kalt i et portrettintervju i Klassekampen. Vårt Land kalte henne «stemmen fra Aleppo» da hun ble portrettert i Min Tro-intervju. WHO kaller henne den modigste kvinnen. Selv svarer hun at hun drives av en politisk overbevisning. Av spørsmål om maktfordeling, urettferdighet og ulikhet».
Jordmor og sykepleier Elizabeth Hoff fra Ålesund får prisen. Hun har jobbet internasjonalt med hjelpearbeid som leder for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria de siste seks årene.
I tretti år har hun viet livet sitt til de svakeste og mest utsatte i krigsområder i Afghanistan, Zimbabwe, Egypt, Armenia, Somalia og Syria. Siden 2012 har hun bygget opp en stab på 200 ansatte i Syria. Med fare for eget liv og helse har hun jobbet i kanskje verdens farligste land.
«Elizabeth Hoff er blant de nordmenn som har vært utsatt for størst fare over lengst tid siden 2. verdenskrig,» sto det i begrunnelsen da hun mottok Gunnar Sønstebys pris i januar i år. Pengene hun fikk for prisen ville hun bruke til syke barns foreldre i Syria. Nylig fikk hun Peer Gynt -prisen, valgt av Stortinget.
I et intervju med Dagbladet forteller en av hennes ansatte at hun har ingen frykt for autoriteter, og er ikke redd for å konfrontere de krigførende partenes ledere. Selv sier hun «Det blir mye elendighet og fæle skjebner i jobben, men det er «det gode i mennesket, takknemligheten og folks mot» som driver Hoff. Hver dag.
I et intervju med Protestfestivalens kommende magasin sier hun at hun er svært takknemlig for å få prisen. «Den er en erkjennelse av mitt arbeid i Syria, landet som i dag opplever verdens største flyktningkrise. Det har stor betydning for meg at folk engasjerer seg i flyktningedebatten, og Protestfestivalen er en pådriver for at dette skjer. Hvis jeg har en leveregel er det «Hvorfor tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv,». Hver dag i løpet av de seks siste årene jeg har bodd i Syria har jeg følt på urettferdigheten som rammet det syriske folket. Krigen som skjer på syrisk grunn har ingenting å gjøre med syrerne selv. Her er det ytre faktorer som råder,» sier hun.
Elizabeth Hoff hevder kjærligheten fra Gud har vært med å forme henne. Hun er 60 år, ugift og har ikke barn, og vi i Protestfestivalen er sammen med Erik Byes barn er veldig glad for å kunne dele ut denne prisen til «Nordens Mor Teresa».
11. september kommer hun fra Syria til Kristiansand og festivalen for å motta prisen.