KONGENS SENTER, DRONNINGENS GATE 42
LIVET: Når livet ikke er til å holde ut
Johnny Cash sang i «Hurt»: «Everyone I know goes away in the end».
«Svakheten bærer på en stor hemmelighet, kunnskapen om hva som egentlig er varig og verdifullt i livet,» skrev den finske forfatteren og terapeuten Tommy Hellsten, som besøkte Protestfestivalen i fjor. Når vi utfordres av lidelse, det være seg fysisk sykdom hos oss selv eller noen av de nærmeste, av dødsfall i familien, håpløs økonomi eller andre kriser, da kan vi oppdage at vi står nærmere livet enn ellers.
I tilfeller der fortvilelsen ikke går over, handler det om å holde balansen, men balansering er en kunst, og alle er ikke kunstnere. Vi kan måtte gi etter for sorgen og/eller lidelsen, og noen ganger går vi helt tom. Tone Schwarzott skrev i ett av sine dikt at man kan ta seg sammen så mye at man tar seg ut. Livet er skjørt og sårbart. I Bibelen står det at «salige er de som sørger, for de skal trøstes». Men dessverre kan det vonde gi rom for destruktive krefter. Når krisen rammer, infekterer den ofte det som er godt; som samliv, arbeid og trosliv.
Johnny Cash beskrev mot slutten av livet lidelsen bedre enn de fleste i sangen «Hurt». Linjen «Everyone I knows goes away in end» beskriver en følelse alle kan relatere seg til. Cash etterlater lytterne med en stor tomhet, ikke ulikt en by der alt er brent ned. Joakim Tischendorf skrev i magasinet «Strek» om Cash: «Jeg elsker den mannen, og lenge så jeg «Hurt» som et uttrykk for de ensomme tangenters metallisk hamrende advarsel gjennom trommehinner og håndflater: Ensomhetens alternativ er de sårene og sprekkene vi påfører hverandre».
Ifølge psykiater Victor Frankl, som overlevde fangenskap under andre verdenskrig, er lidelse beskyttelse mot apati, likegyldighet og mental stølhet; til forskjell fra kortvarig kroppslig smerte, som mer er et faresignal. Den finlandssvenske forfatteren Tito Colliander skrev at i likhet med drømmer er lidelsen utilgjengelig utenifra.
Mange kjenner på ensomhet og manglende mestringsevne når de opplever tap. Samtidig kan familie, venner og profesjonelle hjelpere være usikre og redde i møte med mennesker i sorg og krise. De vil gjerne hjelpe, men er redde for å si eller gjøre noe feil. Heldigvis er det ikke så vanskelig som vi tror.
Kristiane M. Hansson belyser sorg gjennom ulike temaer i sin nye bok «Å sørge». Hun er doktorgradsstipendiat i medisin ved Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, og hun forsker på pårørendesamarbeid ved alvorlig psykisk sykdom. Hansson formidler kunnskap om psykisk helse som forsker, fag- og privatperson.
Kristiane Myckland Hansson
Christoforos Schuff synger «Hurt»
(Fri inngang)