MISJONSHUSET, KRISTIAN IV GATE 35
(150,- inkl. samtale kl. 15:30) Kjøp billetter
Gudelig åndskamp eller gudløs maktkamp? Hvem eier Guds sannhet, når den Konservative som tar Bibelen på ordet, mener den Liberale er helt på jordet? Er verden en evig kamp mellom Godt og Ondt, mellom Gud og Satan, der vi alle må velge en side? Eller er jordelivet kulturkamp og verdikamp, hvor det er menneskelig å stride?
«Vi har ikke kamp mot blod og kjøtt, men mot makter, mot myndigheter, mot verdens herrer i dette mørket, mot ondskapens åndehær i himmelrommet,» står det i Efeserne 6:12 i Bibelen. Bob Dylan synger i sangen «Gotta Serve somebody» på «det kristne» albumet «Slow Train Coming»: «It may be the devil or it may be the Lord / But you’re gonna have to serve somebody».
Mandag 9. september er det lokalvalg, også i bibelbeltet på Sørlandet, der KrF har stor oppslutning. Men kan kristne egentlig stole på et parti som styres av markedstenkning, og der lederne «aldri» nevner Gud eller Jesus? Selv pastor i Filadelfiakirken i Oslo, Andreas Hegertun, skrev i et brev sammen med pastorkolleger at man burde skille politikk og teologi. I avisa Dagen utdypet Hegertun at «vår verden er ikke i hendene på Trump, Norges regjering eller IS for den del. Verden er i Guds hender». Hvis det er tilfellet, kan man da gjøre som man vil, stemme som man vil, fordi Gud allikevel har forut- bestemt alt? Og hvordan harmonerer det med aktiv «åndskamp»?
Er tiden moden for å nøste opp i fenomenet at «høyreside og «venstreside» har noe som helst med åndelighet eller «åndskamp» å gjøre? Under årets samling for den kristne «høyresida» i Oslo Symposium ble tidligere Krf-leder Knut Arild Hareide buet ut, fordi han advarte mot Trump.
I en kommentar i Vårt land skrev Alf Gjøsund: «Menachem Begin og Itzhak Shamir var blant de største Guds menn i vår tid. Helt uavhengig av personlig tro og livsførsel. De var på den rette siden i åndskampen. Det mest påfallende eksemplet i dag er Donald Trump. Evangelisk kristne i USA – og noen få i Norge – har plassert han på rett side; særdeles uavhengig av personlig tro og livsførsel. Også kirkeledere blir plassert inn i dette bildet. Man kan være så from man vil. Hvis man kan mistenkes for å lefle ørlite med liberal teologi, plasseres man på feil side i åndskampen. Selv de mest konservative biskopene i Den norske kirke stryker på denne testen, bare ved at de er biskoper. Tankegangen er litt sekterisk. Den står sterkest i det vi forbinder med litt ytterliggående religiøse miljøer».
Gjøsund spør seg om det er slik det foregår i kampene mot abort og innvandring også, er det rett og slett slik vi mennesker er? Ifølge Gjøsund handler det om at de som støttes, er på Guds side. Er man kritisk, kan man bli møtt med bibelord som Romerbrevet 8:33: «Hvem vil anklage Guds utvalgte?» Underforstått: Ikke en gang tenk på det!
Nesten ingen bruker ordet «åndskamp» i dag, slik man gjorde for bare to-tre tiår siden. Kan vi snakke om en åndskamp på denne måten, når de som er på «Guds side» ikke oppfører seg sånn?
Kan vi snakke om åndskamp i det hele tatt? Eller er det nettopp det vi bør, se på denne verden som en evig åndskamp mellom Gud og djevelen, der man mener det som ble sagt på 1980-tallet; at de som ikke er frelst, tilhører Satan?
Debattanter:
Oskar Skarsaune, professor i kirkehistorie og forfatter
Tomm Kristiansen, NRK-journalist og forfatter
Sondre Risholm Liverød, psykolog
Jan Inge Jenssen, professor UiA
Wiggo Abrahamsen, ekspredikant fra trosbevegelsen
Andreas Nordli, leder og forfatter
Iben Thranholm, teolog og journalist
Debattleder: Terje Govertsen
Musikalsk innslag: Bjørn Marius Kristiansen
(150,- inkl. samtale kl. 15:30)
Kjøp billetter