FRIKIRKEN, TOLLBODGATEN 64
(200,- inkl. konsert) Kjøp billetter
En nordisk samtale mellom Finland («verdens lykkeligste land»), Sverige («verdens mest sekulariserte land»), Norge («verdens rikeste land») og Danmark («Nordens dejligste land») om Gud og kristenhet, om uro og stadig økende ulikhet.
Om ulikhet sier kommentator i Klassekampen Bjørgulv Braanen: «Det er en dyp uro over økende sosiale og geografiske kløfter i flere vestlige land. Deler av befolkningen opplever sterk levestandardvekst, større frihet og nye muligheter, mens andre ser velstandsøkningen gå dem hus forbi – de hektes av. Vi ser tendenser til en ny underklasse, og i distriktene opplever folk at livskvaliteten og tjenestetilbudet svekkes. Dette er den store sosiale og politiske utfordringen i hele Vesten – også i Norge. Hvordan skal vi opprettholde et sterkt fellesskap der alle trekkes med, uavhengig av bosted, yrke, utdanning, alder, kjønn, legning og etnisitet?»
Har kristne forsømt sin oppgave, å «leve for hverandre»?
Svenske Dan Korn har nylig gitt ut boken «Som om Gud fanns».
Forfatter og professor emeritus Oskar Skarsaune skriver i sin nye bok at den bindingen Jesus kanskje talte oftest om, var bindingen til Mammon, bindingen til formue og eiendom. De nordiske land er gått fra å være fattige land til å bli noen av verdens rikeste land. Vekst har overtatt for nestekjærlighet. Der det før var noen få rike, er det i dag blitt mange rike, men i økende grad også flere fattige. Forskjellene øker i de nordiske land. Oskar Skarsaune hevder at «også sosialdemokratiet ser ut til å ha omfavnet den moderne markeds- og konsumideologien. Men den nådeløse konkurransen som denne ideologien bygger opp og forutsetter, den øker forskjellene mellom fattig og rik, den utjevner dem ikke. I et konkurransesamfunn tilsier all logikk at noen må komme øverst og noen nederst». All konkurranse må nødvendigvis skape vinnere og tapere. Spørsmålet er om dette er god kristendemokratisk politikk?
Bibelen sier: «Jeg er rik, jeg har overflod og mangler ingenting.» Men nettopp du er elendig og ynkelig, fattig, blind og naken!
Allerede for tretti år siden – i 1989 – ble nordiske land som Sverige og Danmark regnet blant de mest sekulariserte land i verden.
Finland ble trosmessig omtalt som Nordens Japan. Dette var en tid da det samtidig skjedde stor vekkelse over Norden, bl.a. drevet fram av Ulf Ekmans Livets Ord i Uppsala. Den svenske sangeren og låtskriveren Ulf Lundell sto fram og fortalte at han ikke trodde noe menneske kunne fungere uten en relasjon til Gud.
I dag er Norden blitt enda mer sekularisert enn for tretti år siden. De som ikke tror på Gud, er flere enn dem som gjør det. Filosof i Human-Etisk Forbund Morten Fastvold mener «den kristne kulturarven» er en grov tilsnikelse: «Det vi kan kalle den kristne kulturarven er nemlig langt fra vår eneste kulturarv, men bare en av flere, der det vi kan kalle
den fritenkerske kulturarven har vært langt viktigere i de siste hundre og femti år», mener han.
I en kronikk i Dagbladet ramser Fastvold opp norske ånds- høvdinger som var fritenkersk anlagte. De var slett ikke kristelige, slik mange later til å tro. Det gjaldt Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg, Marcus Thrane, Frithjof Nansen, Margrete Bonnevie, Katti Anker Møller, Arne Garborg, Arnulf Øverland og mange flere. Derfor, mener han, er det betimelig å minne om at disse åndshøvdinger, som nordmenn flest minnes med stolthet, ga klart og tydelig uttrykk for at de ikke hadde noen gudstro. Og flere av dem hevdet – slik Human-Etisk Forbund gjør – at etikken er menneskeskapt, ikke gitt oss av noen høyere makt. Internasjonalt ser vi at mange av de fremste filosofene som vi ofte siterer, var ateister; deriblant Bertrand Russell, Karl Marx, Friedrich Nietzsche, David Hume, Ayn Rand og
Sigmund Freud.
Som et ledd i årets fokus på den finlandssvenske minoriteten i Norden har vi invitert erkebiskop emeritus John Vikström fra Finland til å ta del i samtalen – Vikström er svensktalende.
En samtale om kristne verdier mellom
John Vikström, erkebiskop emeritus i Finland
Stein Reinertsen, biskop i Agder
Roland Utbult, sanger og riksdagspolitiker (KD)
Dan Korn, forfatter og folkelivsgransker
Oskar Skarsaune, professor emeritus i kirkehistorie og forfatter
Iben Thranholm, teolog og journalist
Samtaleleder: Alf Kjetil Igland
Musikalsk innslag: La oss leve for hverandre ledes av Kristine Hovda og Tom Roger Aadland.
(200,- inkl. konsert)
Kjøp billetter