13.30 DEBATT: PRAT OM FRED Norge har anerkjent Palestina som egen stat – Er drømmen om en tostatsløsning for Israel og Palestina et blindspor og en hindring for fredelig sameksistens?

13:30 Triztan-teltet, Jens Bjørneboes plass

 

(150 – teltpass) Kjøp billetter

 

Suzanne Brøgger skrev i den danske avisen Information at «I Israel har man trodd, at man ikke alene kunne leve, men også overleve, som om palestinerne ikke eksisterte. Men fra 7. oktober 2023 hadde den fordekte virkelighet mutert til en ubeskrivelig redsel». Ifølge Brøgger er krig blitt en del av Israels identitet. Hun nevner at for femti år siden sa general Moshe Dayan: «Neste gang kommer vi til å ødelegge annen hver gate i Gaza, og skulle det skje igjen, ødelegger vi hele Gaza». «Hvorfor har ingenting endret seg i løpet av så mange år, hvor blodet fløt og stadig flyter, som om det er skjebnebestemt?» spør hun. Etter hennes mening finnes det bare ett reelt alternativ. Det må bli en énstatsløsning, et «Israel-Palestina» med like rettigheter for alle. Hun mener dette ønsket deles av mennesker på begge sider.

Julie Wilhelmsen, seniorforsker og mottaker av Fritt Ord-pris, sier i Morgenbladet at «den brutale konflikten mellom Israel og Palestina har synliggjort et urovekkende mønster: ‘Å være for både Israel og Palestina ser ikke ut til å være mulig’». Harald Stanghelle spør i Aftenposten om Hamas-terroren 7. oktober og blodbadet i Gaza kan gi ny start for tostatsløsningen. Men Israels statsminister Benjamin Netanyahu er imot en palestinsk stat, selv om nærmeste allierte, USA, fortsatt støtter den løsningen. Moshe Dayan sa en gang at «våre amerikanske venner tilbyr oss penger, våpen og råd. Vi tar pengene, vi tar våpnene, men ikke rådene».

Den danske idehistorikeren Lars Erslev Andersen, som i fjor gav ut boka «Den amerikanske mission. Mytologi og magt», påpeker at langt fra alle amerikanske allierte kan sies å være demokratiske stater. Han omtaler i den forbindelse Israel som «et begrenset demokrati, hvor kun jødiske statsborgere har fulle politiske rettigheter, mens rettighetene reduseres lag på lag nedad i systemet, inntil de helt er forsvunnet for de statsløse palestinerne. De bor jo de facto i staten Israel, fordi den ikke aksepterer en tostatsløsning og derfor annekterer for hver kvadratmeter av Vestbredden og har transformert Gaza til et stort fengsel».

Freden har aldri vært varig siden staten Israel ble opprettet i 1948, verken før eller etter at Hamas kom på banen. Uten at man går inn på de bibelske perspektiver, som dyrkes av enkelte i kristen-Norge, om at der ikke vil bli fred i Midtøsten før Jesus kommer tilbake, så må man kunne spørre: Hvordan kan vi forvente en varig fredelig slutt på ufreden i Midtøsten, dersom ingen vet hvordan freden skal henge sammen?

 

 

I panelet:

 

Debattleder:

Karl Andreas Jahr

 

Musikalske innslag

Johnny lund

Michael Weston King

 

 

(150 – teltpass) Kjøp billetter