13.30 SAMTALE: HATPRAT Hvorfor får man ikke lenger si «neger»?

13:30 Triztan-teltet, Jens Bjørneboes plass

 

(150 – teltpass) Kjøp billetter

 

Rasisme er blitt et svært så ømtålig tema, i likhet med emner knyttet til kjønn og legning. Vi lever
i en tid hvor identitet trumfer personlighet, og hvor stadig flere ord ikke lenger «kan» sies. Det gjelder ikke bare neger-ordet. Tater, sigøyner, fant, for ikke å snakke om buskmann og hottentott må ikke komme over leppene våre.
Og mens begrepet «kven» for mange i dag er et hedersord og en identitetsbærer, er det for andre i samme gruppa et nedlatende ord; de vil kalles norskfinner. «Får man säga svart?» er et spørsmål Barakat Ghebrehawariat får nesten hver gang han foreleser om rasisme og språk. Nå har spørsmålet blitt bok. Spørsmålet kommer i ulike forpakninger. Iblant kommer det som empatisk nysgjerrighet (hvordan kan jeg uttrykke meg på en
inkluderende måte?), andre ganger med frustrasjon (hva skal man si da, da?). Både den legendariske antirasistiske aktivisten Martin Luther King jr og hans muslimske medaktivist Malcolm X brukte ordet «negro» (neger)
både når de snakket om seg selv og om hele den svarte delen av befolkningen.

Nesten halvparten av danskene mener, at det er okay å bruke ord som neger. Realiteten er samtidig at meget få bruker ordet, rett og slett fordi den stigmatisering de risikerer ikke gjør det verdt det. Ja, nå kan man bli i tvil igjen: Får man si «svart»? Kan vi bruke det ordet vi er mest kjent med når vi taler om andre mennesker?

 

I panelet:

 

Samtaleleder:

Foto: Anne Valeur

Erik Wold

 

Musikalsk innslag

Dick Holmström

 

(150 – teltpass) Kjøp billetter