13:30 Triztan-teltet, Jens Bjørneboes plass
(150 – teltpass) Kjøp billetter
Forbruket av vin i Norge har vært stigende i mange år. Ikke minst er det de godt voksne som trekker volumet opp. Det er sagt at for mange er den tradisjonelle kaffekoppen blitt erstattet av vinglass, når en venn eller venninne stikker innom.
Inntil nylig ble det uttalt fra medisinsk hold at et moderat inntak av alkohol kunne være helsemessig gunstig, at det reduserte risikoen for hjerte-kar-sykdom. Nå har vinden snudd. I nye nordiske retningslinjer for kosthold anbefales det null inntak av alkohol, fordi økt risiko for kreft og andre helseskader mer enn oppveier en mulig positiv effekt. Det er ikke ofte helseanbefalinger fra myndighetene skaper så mye debatt!
Før snakket avholdsfolket om at de var en minoritet, som da artisten Rune Larsen framsnakket totalavhold på festivalen for en del år siden. Nylig havnet Vegard Nilsen, direktør for folkehelse i Agder, i disputt med kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad, om holdningen til alkohol. Etter en konferanse i Kristiansand, hvor farene med alkohol kom fram, brukte Blågestad ord som «pietisme og helsemoralisme» om Nilsens advarsler. Hun vil – i likhet med mange andre – ha seg frabedt at noen tukler med vinglasset hennes. Nilsen skrev i sitt tilsvar at «media og storsamfunnet bidrar til å overkommunisere positive effekter av alkohol og underkommunisere det negative. Alkohol er den viktigste enkeltfaktoren til redusert helse og tapte friske leveår i aldersgruppen 15–49 år». Han mener det ikke er storforbrukerne, men moderatbrukerne som fyller opp sykehusene.
Nilsen mer enn antyder at veien å gå er som det gikk med tobakken. Men får vi nødvendigvis et bedre samfunn om alle slutter å drikke alkohol? Vin har tradisjoner helt fra Bibelens tid som et sosialiserende og gledeskapende middel. Ønsker myndighetene nå å drepe denne gleden?
I panelet: