12.00 DEBATT: KREFT: Flere unge får kreft – MÅ det være slik? Hva er årsaken? Kan utviklingen stanses?

FREDAG 19. SEPTEMBER 12:00, Triztan-teltet, Jens Bjørneboes plass

 

(150 – gjelder alt i teltet)  Kjøp billetter

 

Det er velkjent at eldre mennesker er utsatt for å få kreft. I seinere år har vi imidlertid fått en kraftig økning av kreft blant unge og middelaldrende.
Fra 1990 og fram til 2019 har det vært en vekst på 79 prosent av kreft hos personer under 50 år, og 28 prosent flere i denne aldersgruppa har dødd av sykdommen. Selv om en flere overlever i dag enn for noen år siden, er det en stor gåte hvorfor så mange i sin beste alder blir rammet.
Hva ligger bak den kraftige økningen av kreft i denne aldersgruppen? Det finnes mange teorier, men få svar. Få røyker i dag. Det er andre årsaker til at så mange unge rammes, mener forskere. Dr. Cathy Eng, direktør ved Young Adults Cancer Programme ved Vanderbilt University i Tennessee, påpeker at også unge kvinner som ikke røyker, får lungekreft. Mange av dem er ekstremt sunne, vegetarianere, maratonløpere og svømmere. Eng tror det må være risikoer man ikke vet om.
Man vet at rødt kjøtt og alkohol kan ha noe å si. Det diskuteres om spesielle dietter, ultraprosessert mat, plastemballasje for matvarer og mikroplast i mat og drikkevann har betydning. Aftenposten spurte nylig: «Smitter mikroplast over i maten når vi varmer den i plast?» Vi vet for lite, sier kjemiker Alexander Sandtorv. Ernæringsbiolog Marit Kolby mener vi skal kvitte oss helt med ultraprosessert mat. USAs nye helseminister Robert Kennedy har tatt opp dette som kampsak.
Vi spør: Bør vi ta hypotesene på alvor, når så mange unge rammes og vi ikke har annet enn hypoteser å bygge på? Og hvorfor ligger Norge i verdenstoppen for tarmkreft?

 

I panelet:

 

Debattleder:

Madeleine Cederström

 

Musikalsk innslag: Batal Jon (DAN/NOR)

 

(150 – gjelder alt i teltet) Kjøp billetter