Yolanda Martinez, X og Stefan Sundström booket

Capital X er aktuell med ny plate. Rapperen har sittet 13 år i fengsel og er kjent som en sterk motstander av dødsstraff. Under festivaldagene vil han snakke og rappe til ungdommen.

Den svenske trubaduren Stefan Sundström er et nytt bekjentskap, men 50-åringen har en lang fartstid i hjemlandet. Han startet i sin tid punkbandet Apache. Sundström kombinerer rolig rock med innholdsrike poetiske og politiske tekster med tette referanser til kulturarven; Evert Taube, Dan Andersson, Bellman, Alice Tegnér, Astrid Lindgren og Ulf Dageby er blant inspirasjonskildene. I likhet med Cornelis Vreeswijk har han et persongalleri bestående av underlige menn og vakre kvinner, «Jan Banan», «Sabina», «Maguerite», «Gubben Grå». Tekstene er hverdagsrealistiske og kommenterer det svenske kultur- og samfunnsklimaet. Tidligere i år kom han ut med albumet «Ingenting har hänt» i Norge, der vi fikk høre sanger som «Nidelven» og «Alla ska i jorden». Evenement: Morgenbladet hadde nylig et 2-siders intervju med svensken med utgangspunkt i låten «Alla ska i jorden».

1.september kommer svensken ut med sitt nye album, som skal være mer lyst til sinns enn det forrige. Med seg til Protestfestivalen har han den nordnorske artisten Æ.