Protestfestivalen 2011: Artister

ARTISTER 2011

Tove Bøygard har tidligere gitt ut to kritikerroste plater sammen med sin søster Anita. Dette første soloalbumet har fått knallgode kritikker, og deriblant en femmer i Fædrelandsvennen. Tove har et samfunnsengasjement som kommer tydelig frem på denne plata. Som tidligere Blitzer og gatearbeider har hun mange landskap å hente historiene fra. Og det er historier som fortelles her, der spekteret er alt fra det personlige fra et liv som har vært innom mange ulike rom til de sterke historiene til andre mennesker. Plata har blitt en reise i et liv og musikalske landskap som låner fra både country, rock, folk og visepop. Grunnsteinene i musikken er bunnsolide tekster på hallingdialekt og sterke melodier.

Benny Borg (65) er noe så sjeldent som en svensk veteran i norsk revy- og musikkliv. Han er sanger, gitarist, komponist, tekstforfatter og revyskuespiller. Han turnerte med egne popband på 60-tallet og samarbeidet med sin ekskone Kirsti Sparboe. Hans store gjennombrudd som soloartist kom med Balladen om Morgan Kane (1972) som lå 20 uker på VG-lista. Han har fått Spellemannsprisen som beste mannlige artist og har de senere årene turnert med egne forestillinger omkring Elvis Presley og nå Johnny Cash. Han skal presenterer bl.a. Johnny Cash på Erik Bye markering. De to hadde engasjementet felles, og særlig engasjementet for de svakeste,

Ulf “Uffe” Christiansson – ”Uffe” er et kjent navn på Sørlandet, som frontfigur i Jerusalem siden slutten av 70-tallet. Under vekkelsene på 80-tallet i Vennesla og i Kristiansand besøkte han byen med bandet flere ganger. Han besøkte Protestfestivalen sist i 2008. Denne gang er det først og fremst den kristne aktivisten, predikanten og soloartisten vi får møte. 61-åringen er radikal i sitt språk, og det han sier gir ikke rom for misforståelser eller tolkninger. Se ikke bort fra at han vil ryste det sørlandske publikum på denne ”Tro & Tvil”-dagen. Uffe var bosatt i USA en periode men flyttet tilbake til Sverige på grunn av sekulariseringen i sitt hjemland. Til Vårt Land sa han i fjor at han ”føler seg ensom i den åndelige frontlinjen, men at han vil holde kanonen ladd til han dør”. Publikummet hans er vel så mye et sekularisert publikum som et kristent. Hva han akter å presenterer på Protestfestivalen gjenstår å se og ikke minst høre.

Arne Moslåtten er musiker, komponist, musikklærer og rektor men mest kjent som tekstforfatter og medlem av Hellbillies. Han behersker flere instrumenter, blant annet fele, trekkspill og gitar. Arne kommer sammen med sin Hellbillies-makker Arne Sandum som gjester hos Yngve K og Tove Bøygard.

Yngve Kristiansen har vært visesanger, skuespiller og entertainer siden han var 17 år. Han har tidligere moret mange av oss med sine geniale Cornelius Vreeswijk-tolkninger, og har mange strenger å spille på. Repertoaret spenner fra Bellmann til Elton John. Til Protest kommer han med 4-kløveret Yngve K, Tove Bøygard og Arne og Arne fra Hellbillies. Vi gleder oss stort til å høre dem.

Dan Fagerquist er en av Protestfestivalens trofaste gjengangere og venner. Etter hans første besøk her ble han godt likt av alle. I år besøker han oss igjen, den svenske visesangeren som har gitt ut to album med sanger av den russiske visesanger og skuespiller Vladimir Vysotskij (1938-1980). Vysotskij levde et kort og intenst liv. Han var farlig for regimet men elsket av folket, undergrunn og på samme tid folkelig, myteomspunnet men allikevel tilgjengelig. Fagerquist tolker dette på sin måte, en uforglemmelig opplevelse. Han blir alltid tatt varmt imot av publikum på Protestfestivalen.

The Vollenaires er brødrene Øystein Hansen Næset og Bjørn Hansen. Næset er komponist/tekstforfatter/gitarist og vokalist. Bjørn Hansen er gitarist med en fantastisk teft for nydelige melodiøse krumspring i sitt solospill. De har en fast besetning musikere de har med når de spiller liver. Det nye albumet deres fås kjøpt på platebutikker.
Musikken er melodiøs pop inspirert av blant andre The Beatles, og live skaper vi meget god stemning. Bandets debut-cd som kom ut i vinter har vært presentert både i lokalaviser, lokalradio og i NRK Sørlandet, og egner seg for radio med sine fengende melodiøse sanger.

Annette Larsson begynte allerede å synge som 7-åring hjemme i Setesdal. Siden den gang har hun tatt steget ut på scenene og spilt på flere festivaler. Hennes musikk er country, med snert av pop. Det er det som står hennes hjerte nærmest. Den blonde kvinnen fra dalen kommer til byen for å være del av Protestfestivalen. I et intervju fra tidligere er det liten tvil om at professor Wilhelmsen vil kunne si at dette er ei fornuftig dame.”Målet mitt er å forsøke å forsterke følelser hos de som hører på musikken min. Jeg ønsker at de skal føle den samme gleden som meg når jeg fremfører et positivt budskap, og den samme nedstemtheten som meg dersom budskapet er trist”, sier en entusiastisk Annette. ”Jeg forsøker å gjenspeile meg og min positivitet som person gjennom musikk og tekster. Det nytter ikke å gå gjennom livet og bekymre seg. Derfor trives jeg best når jeg kan stå på scenen eller i studio og synge om ting jeg selv opplever som positive i hverdagen”.

Nina Eilertsen er en kjent og kjær artist i musikkmiljøet i Kristiansand. Hun mestrer pop, jazz, blues og de fleste former. Nylig skrev hun hovedoppgave om Kris Kristofferson og det er med denne sanger hun opptrer på Protestfestivalen for første gang.

Filip Ring
Deltatt på festivalen flere ganger. Nå fra sitt “eksil” i indre Agder. Filip skal fremføre Louvin Brothers Satan is real under debatten om helvete.

Junkie Thrown (Sve)
Junkie Thrown spelar när det bränner i hjärtat, en sensommar och det blir mörkt. Tänder
ett ljus, ser tillbaka och minns ingenting. Musiken är experimentell singer/songwriter med
ambienta inslag. Ett soloprojekt av Sanna Holmström på piano och gitarr, med texter som
belyser kärlek, främlingskap och känslan av att vara liten på jorden men stor i världen.

Sheepy

Minstemann

Incident