FESTIVALKUNSTNER 2011
Tony Higginson eller Anthony Jared Higginson er født og oppvokst i Hastings. I 1992 ble han tatt opp ved det prestisjefulle Kongelige kunstakademiet i London og i 1995 ble han tildelt skolen gullmedalje. En æresutmerkelse som er de færreste forunt. De første årene laget han naturalistiske bilder og disse fremstår med en overbevisende kraft og teknikk. Potretter og skog går igjen i hans bilder og kunstneren beskriver sin egen utvikling gjennom aktiv maling. Den 16. juni 1999 satte Tony for første gang beina på norsk jord. De siste årene har han bodd og arbeidet i Kristiansand. Detter har på forskjellige måter berørt hans arbeid. Han forteller at i London følte han ofte at kunsten ble for teoretisk. Mange ideer ble kvalt av snakk, og det ble mindre rom for eksperimentell praksis. I Norge opplevde han bedre forutsetninger for å utforske både den praktiske og lekende siden ved den formale billedoppbygningen. Tonys bilder er også en manifestasjon av det poetiske språk. Det poetiske språk er i følge maleren det nærmeste en kommer sjelen. Motivene skal være en hyllest til livet i all sin kompleksitet. Kjærligheten, de onde og de gode dagene er en del av det å være mennesket, sier Tony selv. Hvert bilde tar utgangspunkt i en eller flere opplevelser. Det er ikke en linær historisk fremstilling, men en serie paralelle hendelser inntreffer og kan påvirke hverandre. Når det gjelder formalspråket til Tony, er poesi og musikk avgjørende. I de tidligere maleriene kan fargevalget virke mer spontant enn hva som er tilfelle i den senere produksjonen. Progresjonen er et resultat av kunstnerens klare poetiske og filosofiske tanke. De dype jordfargene lader stemningen og åpner opp for en dypere refleksjon hos publikum. Figurer som i utganspi\unktet kan tolkes som morsomme, får et nesten tragisk drag over seg, ved at Tony fremstiller dem i dystre farger.
Nicolay Lange-Nielsener er skuespiller, bosatt i Oslo. Han ble uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole i 1987. Han har vært tilknyttet en lang rekke norske teater og teatergrupper, og var i fra 1995-1996 ansatt ved Nasjonalteateret. Han har hatt roller i en lang rekke dramaserier- og programmer på NRK, deriblant Offshore og Blodsband. For den jevne TV-seer er han best kjent for rollen som hotellsjefen «Ragnar Lunde» i Hotel Cæcar på TV2, en rolle han spilte i perioden 1998-2003. De siste årene har Nicolay hatt stor suksess med forestillingen “Ulv og Engel – Et møte med Leonard Cohen” som er blitt satt opp på flere scener i Norge. «Ulv og Engel» er en musikalsk reise, av og med Nicolay Lange-Nielsen, gjennom ulike faser av Leonard Cohens liv bestående av brev, sanger, romanutdrag, lyrikk, prosa og sitater. Et innblikk i mannen bak myten – alt oversatt til norsk, og flettet sammen til en vev der alt henger sammen og kommenterer hverandre.
Eline Medbøe avsluttet sin utdanning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, institutt for tekstil i 2003. Hun har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland og hadde sin første separatutstilling på Østfold. Østfold Kunstsenter i Fredrikstad i 2006. Hun etablerte Galleri Briskeby i samarbeid med Line Harr Skagestad i 2005 og startet i 2007 prosjektetMinneteppe i samarbeid med organisasjonen LEVE. Minnneteppet er et relasjonelt kunstverk, et minnesmerke laget av selvmordsetterlatte over hele landet. I Norge dør det hvert år over 500 mennesker som følge av selvmord. Kunstner Eline Medbøe mistet selv sin mor i selvmord og ønsker med Minneteppet å rette oppmerksomheten på det hun mener er et stort samfunnsproblem. Eline Medbøe har siden 2008 holdt lappekurs for etterlatte ved selvmord i samarbeid med LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, over hele landet. Kursene har samlet etterlatte i alle aldere som har fått veiledning til å lage sin egen lapp. Gjennom teppet knyttes deltagerne sammen og gir den dystre selvmordsstatistikken et ansikt. Utstillingen i Kristiansand folkebibliotek viser 4 av teppene i Minneteppet. Boka om prosjektet lanseres i august og vil også være en del av utstillingen. Den inneholder bilder av alle lappene i teppet med minnetekster skrevet av deltagerne. Målet er at utstillingen av Minneteppet skal engasjere og skape debatt i lokalmiljøet. Den skal gi et ansikt til den dystre selvmordsstatistikken og et innblikk i hvordan det er å være etterlatt.