Mandag 5. september kommer countrylegenden, filmstjernen og aktivisten Kris Kristofferson tilbake til Kristiansand og Protestfestivalen. Denne gangen skal han motta Erik Byes minnepris. Forfatter Kjartan Fløgstad vil presentere sin hyllest, før Byes barn deler ut prisstatuett og diplom. Kristofferson får prisen for sitt livslange bidrag for å gjøre verden til et bedre sted å være.
For 25 år siden gav han ut det sterkt samfunnskritiske albumet «Third World Warrior». Albumet var en støtte til sandinistene i Nicaragua, men handlet vel så mye om motstand mot krig og om kritikk av myndigheter som legger seg flate for penger og maktmisbruk. Mange av sangene hans handler om nettopp dette.
Kristofferson har vært engasjert i indianernes rettigheter, forholdene til de meksikanske dagarbeiderne, palestinske skolebarn og ikke minst uskyldige ofre for vold og krig. I «Johnny Lobo» synger han om vennen og indianeraktivisten John Trudell (1946-2015), som mistet hele familien da noen tente på huset hans. Kristofferson signerte sammen med bl.a. Mandela, Gorbatchov, Dalai Lama og Jesse Jackson et opprop for frigivelse av den livstidsdømte indianeren Leonard Peltier. Han har støttet Cesar Chavez (1929-1993), lederen for de meksikanske dagarbeiderne. Prisvinneren har deltatt på Amnestys 50-årsjubileumsalbum og på et album mot landminer. Han var blant de kjendisene i USA som var mest kritiske til Irak-krigen. I sangen «The Circle» synger han om den irakiske kulturministeren som ble drept av bomber, en hendelse som ble tiet i hjel av vestlige medier. Flere av sangene handler om terror og om hvorfor menneskene har en tendens til å ta livet av dem som vil utrette noe godt; slike som Martin Luther King, Kennedy-brødrene, Gandhi, Rabin og Jesus.
Kristofferson har tidligere fortalt at han har mistet både platekontrakter, managere og filmroller fordi han er blitt oppfattet som kommunist. I Norge ville han antakelig blitt regnet som sosialdemokrat. Selv har han aldri villet delta i partipolitiske sammenhenger. Han har betegnet det å stille opp for menneskerettighetene som en plikt, noe som kommer foran jobb og penger. «Jeg stiller opp for dem til de kaster jord på kistelokket mitt,» sa han i et intervju med det norske Filmmagasinet en gang.
Mange husker Kristofferson som programleder for den store Bob Dylan-hyllesten i Madison Square Garden i 1992, der han støttet Sinead O’Connor, som ble pepet ut av publikum fordi hun hadde kritisert en uttalelse av paven.
Til sist nevnes at Kristofferson har bidratt sterkt til Protestfestivalens eksistens ved å holde flere støttekonserter for den. «Kampen mot apati er minst like viktig i Norge som i mitt land,» uttalte han som begrunnelse i 2004.
22. juni fyller Kristofferson 80 år. I det siste har han slitt med svekket hukommelse, og gjør sjelden intervjuer. Men han husker sangene og turnerer i hele Norden i september. I forbindelse med dagen utgis dobbeltalbumet «Cedar Creek Sessions» og en ny boks med samtlige album. Allerede 24. juni, bare noen måneder før han kommer til festivalen for å motta prisen, feires han i Kristiansand av nettopp Protestfestivalen med showseminaret «Hjelp meg gjennom natta – sangene til Kris Kristofferson». Her deltar bl.a. Petter Nome, Anders Heger og VGs Stein Østbø.
Kris vil i forbindelse med utdelingen gi en 30 minutters konsert på festivalen.