HVORDAN VIL NORDEN SE UT ETTER KORONAKRISEN?
Nettdebatt påskeaften, 11. april kl. 16:00 – Gratis, men valgfri donasjon via Vipps til 125162
Koronakrisen forandrer verden. Menneskeheten har endret sin adferd, sitt fokus og sine hverdager. Det sies at det nye viruset kommer fra en flaggermus. Romeren Basilius mente i sin tid at flaggermusa var i slekt med djevelen.
Regjeringer spør ikke lenger hva tiltak koster, men bevilger penger i strie strømmer. Ingen snakker om det som var de store tema i februar; markedsøkonomi, vekst, nyliberalisme, New Public Management, økte forskjeller og et demokrati i krise. Vi snakker ikke en gang om klimatrussel eller «fake news».
Måtte menneskeheten se døden i hvitøyet for at den skulle oppdage behovet for en ny verdensordning? Og hvordan blir verden etter Covid-19? «Verden slik vi kjenner den, kommer aldri tilbake», skrev John Olav Egeland i Dagbladet.
«Jeg tror det nyliberalistiske prosjektet har fått seg en kraftig nesetyver,» sa førsteamanuensis emeritus i sosialøkonomi Rune Skarstein til Klassekampen nylig. Eller som Frode Grytten sa det i Vårt Land: «Og så er eg redd for bikkjeslagsmålet som kjem etter dette, då alle med makt og penger og privilegium og raude capsar skal skulde på kvarandre å holde fast på sine posisjonar». «Kapitalismen befant seg allerede i krise før korona, det meste var bare luft, men nå står vi foran et formativt øyeblikk der vi må snakke om makt og eiendom, ikke bare forbruk og fossilkapitalisme. Når døden banker på døra, kan det fundamentale spørsmålet endelig vekkes til live», skriver den svenske journalisten Åsa Linderborg.
Vil vi få helt nye verdier? Er vekst-ballongen i ferd med å sprekke? Får penger en annen betydning og rolle? Vil vi bry oss mer om hverandre? Vil vi lete etter «meningen med livet» på en måte vi ikke har gjort på generasjoner? Vil religionen få en fornyet betydning i våre inntil nå så sekulariserte samfunn? Vil Erik Dammann før sin 90-årsdag neste år få oppfylt sin drøm om et bærekraftig samfunn i økologisk balanse?
Panel:
I Kristiansand: Jan Oddvar Skisland, ordfører i Kristiansand (Ap) og utdannet prest
Fra Oslo: Einar Duenger Bøhn, professor i filosofi og forfatter av «Meningen med livet»
Fra Oslo: Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi
Fra Bergen: Ingvard Wilhelmsen, professor i indremedisin og forfatter
Fra København: Iben Thranholm, dansk journalist og samfunnsdebattant
Debattleder: Alf Kjetil Igland
Se nettdebatten her:
Nettdebatten er gratis, med valgfri donasjon via Vipps til 125162.