12:30 SAMTALE: I denne permanente mørketid: Må vi tenke annerledes om hvordan vi lever våre liv?

9. SEPTEMBER 12:30, TRIZTAN-TELTET JENS BJØRNEBOES PLASS

 

(150,- for alt i teltet lørdag) Kjøp billetter

 

I sin nye og oppsiktsvekkende bok  «Håb og handling i en kriseramt verden» har Bjørg Tulinius og Michael Bach Henriksen laget ”Eksistensielle samtaler med 16 internasjonale forfattere og tænkere”.  I forordet forteller de to om et radioprogram på Danmark Radios P1, der studio-gjesten ble bedt om å peke ut tidens mest alvorlige krise. Han fikk tre valgmuligheter: Den første var klimakrisen, den andre krigen i Ukraina. Nummer tre var de mange algoritmene på internett som velger nyheter og øvrige oppslag til den enkelte bruker, slik at hver og en blir presentert for forskjellige virkeligheter. Gjesten klarte ikke å velge og aksepterte ikke premissene for rangering av krisene. «For de er alle alvorlige», som han sa. 

På ei hytte i Åseral satt det i fjor fire mennesker og snakket om et nytt og bedre samfunn. 

De talte sammen om å bryte ut av tidsånden, erkjenne at livet må leves godt, og det må leves her og nå til beste for en selv og menneskeheten. Den ene var den tyske kvinnen Bea Reuter, som for flere år siden flyttet fra en tysk storby til ei hytte på Bortelid for å finne meningen med livet. Den andre var friluftsfotograf og samfunnsdebattant Jan Thomassen. Tredjeperson var den nå 18-år gamle skoleeleven Matti Olsen. To av disse og den lokaltfødte friker, bohem og levemann, kjært barn har mange navn kan sies om eremitten Tore Nagel som nå bor i ei hytte på Golsfjellet, møtes nå for å fortsette samtalen. Sistemann i panelet er ei kvinne, Marian Julianne Flage, som bodde ute i skogen, men som nå har et mer tradisjonelt liv som høgskolelektor ved Høgskolev Vestlandet. Siden denne samtalen ble startet på en hytte i Åseral i mai fjor, har samfunnet – om mulig –  blitt enda dystrere, som i Leonard Cohens «You Want it darker». Bea som ikke kan bli med denne gang skriver følende til oss:  

«Det enkle livet på hytta blir liksom mer og mer vanskelig å leve i fred og med glede, når det bygges en by av luksushytter rundt deg, der du er omgitt av ren livløs materialisme, kledd i friluftskostyme.
Det som skjer kalles i glansbrosjyrene for ‘liv i pakt med naturen’, pyntet med pseudo-bærekraftige konsepter. I praksis er det – som det kjennes for meg – det motsatte. Det er rent ‘bruk av naturen’ og dermed en anakronistisk vei å gå med sikt på de utfordringene vi møter i vår tid.»

 

samtale melom:

 

samtaleleder:

Kristine Banggren Gripsgård

 

(150,- for alt i teltet lørdag) Kjøp billetter