17.00 SAMTALE: TRO OG TVIL Hvordan overlever troa på Gud, når man har mistet et barn?

17:00 Blå Kors, Gyldenløves gate 60

 

(250 – blåkors søndag) Kjøp billetter

 

Den kristne svenske forfatteren Ylva Eggehorn mistet sin datter Elisabet i aggressiv kreft i 2022. Året etter mistet den norske forkynneren og forfatteren Oddvar Søvik sin sønn Jon, også det av kreft. Han hadde nylig gitt ut boken «Gud helbreder også i dag» og talte om helbredelse på en festival kort tid etter at sønnen ble alvorlig syk. Da den danske radioprofilen Esben Kjær delte sin tro i den danske serien «Kristendommen ifølge …», fortalte han om tapet av sin sjuårige sønn Sebastian til kreften. Bodø-prosten Odd Eidner har skrevet og fortalt i flere sammenhenger om tapet av sine to barn. Han deltar også i denne samtalen. Det samme gjør Jostein Sandsmark som er aktuell med «Vern alle med din sterke hånd. Å løse et mysterium / Å finne livsmot igjen», som tar utgangspunkt i at han mistet datteren Sara og venninnen Tiril i ei ulykke.

Eggehorn skriver i et brev til Protestfestivalen om sin sorg, og at hun ikke orker å komme til festivalen i år, selv om hun er en stor fan av den. Ylva skriver: «Varje dag börjar med att jag orkar nästan ingenting fram till mitten av dagen.»

Vi møter Oddvar Søvik, Odd Eidner, Jostein Sandsmark og Esben Kjær i denne samtalen om hvordan man beholder troa etter at det verste som kan skje, virkelig har skjedd.

Eggehorns siste utgivelse «Stränder in mot ljuset. Dikter i urval» kom ut i fjor. I en epilog helt sist i boken har hun dette diktet:

Trots allt som hänt – än blir det faktiskt morgon
och vinterisen blånar – det blir vår.
Trots allt finns sjöar kvar, och mygg och svalor
och barn som inte vet, men allt förstår.
Trots allt finns kärlekspar och klara nätter
som låter stjärnor lysa över dem.
Trots allt finns hopp om frihet och försoning
och folk som äntligen får komma hem.

 

Samtale mellom:

 

Samtaleleder:

Karl Andreas Jahr

Kunstnerisk innslag:

Ingvar Hovland

 

(250 – blåkors søndag) Kjøp billetter