18:00 Hotel Norge, Dronningens gate 5
(250 – kveldpass man-tor) Kjøp billetter
Amerika var landet vi elsket, som vi adopterte mye av vår kultur i fra. Det var ikke så rart kanskje, med tanke på at hele 800 000 nordmenn dro over og ble i landet, og mange av oss har dermed en slektning «over there».
Tittelen på Jens Bjørneboes bok «Vi som elsket Amerika» (1966) var nok ironisk ment, etter som han aldri elsket Amerika. I dag synes flere av oss å hate Amerika. Årsaken er Trump og trumpismen med det vi opplever
som høyreekstrem politikk, slik som fjerning av abortrettigheter. «Enhver amerikaner har en liten dash av Donald Trump. Det er derfor vi hater dem», skrev Vetle Lid Larssen.
En gang i tida elsket vi altså Amerika. Men er kjærligheten egentlig død? Svenske Mats-Eric Nilsson skriver i boka «Kåppi Pejst. Hur vi härmar USA mer än ever» om hvorfor vi fortsatt likevel tiltrekkes av Amerika, til tross for at vi ikke liker landet. 1950-tallets biler, spisse behåer og glinsende frisyrer kan vi le av, men den påvirkningen amerikanerne fortsatt har på oss, er vi blinde for. Og hva skjer da, når vi alle – gjengkriminelle, generaldirektører, høyreekstremister, radikalfeminister, influensere og kulturskribenter – stirrer i denne retningen?
Nilsson er forfatter og journalist, som har kartlagt de hundrevis av små og store ting vi har kopiert fra USA bare de siste årene; alt fra leppeforstørrelser og intimbarbering til glutenfobi og triggeradvarsler. Og i vår tid veksler de unge mellom norsk og amerikansk-engelsk og er i ferd med å utvanne sitt eget språk gjennom påvirkningen fra Amerika. Hvordan kan vi fortsatt la oss påvirke av USA, når valget om å bli verdens mektigste statsoverhode står mellom to menn på rundt 80 år, hvorav den ene er altfor gammel og den andre er bøllen Donald Trump?
Innledning:
I panelet:
-
Journalist
Professor
professor i statsvitenskap
Redaktør, Dagen
Journalist og tidligere USA korrespodent
Samtaleleder:
Musikalsk innslag:
(250 – kveldpass man-tor) Kjøp billetter