Morten Rostrup får prisen for sin mangeårige innsats for helsehjelp til mennesker rammet av krig, naturkatastrofer og epidemier, samt pasienter med «forsømte» sykdommer. Prisen ble delt ut i forbindelse med 25 årsjubileumsfesten på Gamlebyen Mat & drikke den 8. mai 2024.
Han har vært på en rekke ulike feltoppdrag for MSF; blant annet under borgerkriger i Angola, Liberia, Sudan, Libya, Syria og Kongo. Rostrup arbeidet i Bagdad under Irak-krigen og deltok i hjelpearbeidet etter tsunamien i Indonesia og jordskjelvet på Haiti. Han var på oppdrag i Liberia under ebola-utbruddet og var i Bangladesh i 2018 i forbindelse med en difteriepidemi blant Rohingyna-flyktninger. I år var han på plass i Gaza. I en video derfra, som gikk viralt, appellerte han til verdenssamfunnet om å få slutt på blodbadet.
Rostrup uttalte i 2020 at vi aldri har trengt så tett internasjonalt samarbeid mot globale utfordringer som pandemier og klima. Samtidig, sier han, lever vi i en politisk tid hvor det motsatte skjer, nemlig isolasjon og nasjonalisme. Han er opptatt av at medisinsk humanitært arbeid er en «antitribalistisk» atferd: «Vi lever i en verden hvor vi blir mer og mer selvsentrerte. For meg spiller det ingen rolle hvem som er min pasient.»
Han har opplevd at det har blitt mye vanskeligere å være hjelpearbeider: «Nå er det nærmest legitimt å bombe sykehus, skoler og markeder. Jeg opplevde det første gang i Libya i 2011. Blodbanken ble ødelagt. Bårebærere ble truffet av snikskyttere, når de bar sårede til sykehuset. Så ble sykehuset angrepet. Det å nekte folk legehjelp ble brukt som et våpen i krigen. Hvis du som lege hjelper en som tilhører fienden, blir du selv en fiende.»
Etter å ha vært i front i alle slags helsekatastrofer i mange land stod han også i frontlinjen her i landet da korona-epidemien traff Norge i 2020.
Rostrup har gitt ut bøkene Felt (2006) om erfaringer fra de første ti årene med Leger Uten Grenser, samt Uten grenser Beretning fra en ny type krig (2019).
Han har for øvrig vært på toppen av Mount Everest, på en liste i Finansavisen over tidenes 100 tøffeste nordmenn, samt kåret til årets mann av mannfolkbladet «Mann».