Protestfestivalen 2011: Forfattere

2011:

FORFATTERE

Torgrim Eggen er blant våre mest anerkjente forfattere. Hans siste bok JERN handler om dommedag og det er nettopp pga den han vil delta som innleder i debatten om apokalypse tirsdag 14. september.

Einar Gelius er den omstridte presten som måtte slutte som prest i Vålrenga Kirke. Han snakker om og leser fra sin bok “Sex i Bibelen”.

Kristin Spitznogle er utdannet psykolog ved Universitet i Trømsø, og er ansatt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Hun er spaltist i Woman, avisen Nordlys og har en spalte i VG, hvor hun mottar leserbrev og besvarer spørsmål. Utover dette er hun kjent for å ha ledet samlivs-programmet Sexskolen på TV3 i 2006.

Helge Torvund er fra Jæren og er utdannet psykolog. Han debuterte i 1977 med diktsamlingen “Hendene i byen” og har siden gitt ut over tjue diktsamlinger. I tillegg har han skrevet barnebøker og essay.
Torvund har blant annet mottatt Hartvig Kirans minnepris (1982), Nynorsk litteraturpris (1990) og Samlagsprisen (1996).

Henrik Syse er filosof, utdannet i Oslo og Boston og jobber idag som seniorforsker på Prio, Institutt for fredsforskning i Oslo.Syse har skrevet en rekke populærvitenskapelige og faglige artikler, samt skrevet og redigert flere bøker, bl.a. Rettferdig krig?

Nina Karin Monsen er filosof, forfatter og debattant. Mottok Fritt Ords Pris i fjor til sterke protester. Filosofen har gått mot vinden i en rekke saker de siste årene. Hun er statsstipendiat og har skrevet en rekke bøker. Hennes tidlige arbeid lå innenfor logikk og feministisk filosofi, men hun har siden konsentrert seg om moralfilosofi (etikk) og har fra begynnelsen av 80-tallet vært en fremtredende representant for personalismen i Norge. Hun har vært en markert deltaker i norsk offentlig debatt siden begynnelsen av 70-tallet, først om feministiske og senere særlig om moralfilosofiske emner. Hun er en av de første kvinnene som tok mastergrad i filosofi, i 1969, på en avhandling om Quine og logikkens grunnlagsproblemer. Monsen var blant grunnleggerne av feministbevegelsen i 1970. Bevegelsen la vekt på behovet for selvbestemt abort, likestilling og likeverd. Hun utgav en bok om feministisk filosofi “Det kvinnelige mennesket” i 1975. Monsen kom senere til å distansere seg fra dogmatisme innen den feministiske bevegelsen, noe som kommer til uttrykk i boken Jomfru, mor eller menneske? (1984).

Per Arne Dahl er prest i Den norske kirke, forfatter og skribent. Han vokste opp på Gjøvik, Vålrenga i Oslo og Kolbotn. Han er også kjent for et mangeårig engasjement som spaltist i Aftenposten Søndag sammen med tegneren Ulf Aas. Han er dessuten blitt brukt flittig som andaktsholder i NRK, vært engasjert i sjelesorg og kriser, og vært leder av Institutt for Sjelesorg og Samlivssenteret på Modum Bad.

Siren Henschien er journalist i TV 2 Nyhetene og programleder i Lørdagsmagasinet 18:50. Hun er debutant hos Cappelen Damm. Hun har skrevet bok om historien til Ragnhild Helsengreen som døde av overdose bare 15 år gammel, etter å ha rømt fra barnevernet.

Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og en av være mest produktive sakprosaforfattere. Vi får høre forfatteren lese fra og fortelle om søppelproblemet vårt land mer og mer må leve med.

Edy Poppy forteller om og leser opp fra sin novellesamling “Sammen.Brudd”. Boken er en samling noveller om tosomhetens forvirring og ensomhetens utilstrekkelighet, om mennesker i tilværelsens randsoner, om intense parforhold og surnet begjær.

Ann-Magrit Austenå generalsekretær i NOAS. Mellom 2007 og 2010 var hun assisterende generalsekretær i Norges Røde Kors. Hun har bakgrunn som journalist fra Ny Dag (83-85), Statens Institutt for forbruksforskning (85-87), Vårt Land (87-89) og Dagbladet (89-99). I 1999 ble hun valgt som nestleder i Norsk Journalistlag. I 2003 ble hun organisasjonens leder, en posisjon hun beholdt i to perioder fram til 2007.

Bjørn Andreas Bull-Hansen er en norsk forfatter, debattant og toppidrettsutøver innen styrkeløft. Han er også utdannet hypnoterapeut og driver privatpraksisen Mindcoaching hypnoterapi.Han debuterte i 1996 med Syv historier fra Vestskogen, og har under forfatternavnet B. Andreas Bull-Hansen også utgitt romanserien Korngudens tale.

Haakon Bull-Hansen er norsk forfatter, journalist og redaktør.Han begynte som skribent og aktivist i undergrunnskulturen på 1970-tallet sentrert i Oslomiljøet rundt Club7, Gateavisa og og tidsskriftet Dikt & Datt. I 1973 startet han pip forlag som ga ut en lyrikkantologi, og året etter debuterte han som skjønnlitterær forfatter på Tiden forlag. I 1978 var han med og startet kulturforumet Gruppe 78 som arrangerte en rekke aktuelle debattmøter i Oslo. Gjennom 1990-tallet arbeidet han med informasjonsledelse. Prosjektleder for det første kulturoppfølgingsprogrammet (KOP) for utbygging av Bjørvika. I dag driver han konsulentselskapet BOKR kombinert med oppgaver som journalist og forfatter.

Erling Folkvord er en norsk politiker (Rødt) og sosialarbeider. Han var stortingspresident i perioden 1993-1997, og har også sittet 19 år i Oslo Bystyret. Folkvord var leder for Organisjonen mot politisk overvåking (OPO) 2003–2005. Han er blitt særlig kjent som korrupsjonsjeger og har stått bak flere avsløringer av maktmisbruk. Selv om partiet har slitt med oppslutningen er Folkvord kjent som en høyt respektert og populær politiker, også blant velgere på den politiske høyresiden.

Gunn Hild Lem har lenge vært en engasjert samfunnsdebattant med stor tro på at den offentlige samtalen kan gjøre mennesker klokere. Hun er kvinnen bak bloggen Arachne (www.arachne.no) har skrevet en rekke kronikker og artikler. Hun er cand. mag. fra Universitetet i Oslo med fagene litteraturvitenskap, idéhistorie og psykologi. Gunn Hild Lem ble kåret til Årets Mamma 2009. Hun fikk tittelen for sitt engasjement, sin åpenhet og for den beundringsverdige måten hun har taklet livet som tvillingmamma på etter at hennes mann, Steinar Lem, døde av kreft. Hun er aktuell med boken “Sorg og Sommerfugler” (2011).

Ingvard Wilhelmsen er lege og professor med hypokondri som spesialfelt. Han er spesialist i indremedisin, fordøyelsessykdommer og psykiatri. Han har arbeidet som overlege ved konsulttjenesten Psykiatrisk Klinikk, Haukeland sykehus. Han har siden 1995 drevet Norges eneste klinikk for hypokondere. Wilhelmsen har i flere perioder vært med i styret i Norsk Forening for Kognitiv Terapi og er medlem av Academy of Cognitive Therapy. Han er mye brukt som foredragsholder i faglige og andre fora. Fra 2005 har han blant arbeidet med å finne ut hvorfor norske arbeidstakere har så stort sykefravær.

Jan Vincent Johannessen er lege, professor i medisin og tidligere administrerende direktør ved Radiumhospitalet. Han var internasjonal direktør for Rikshospitalet-Radiumhospitalet og fra 2007 til 2011 for Oslo Universitetssykehus. Han har skrevet mange vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner. Johannesen er æresmedlem, æresdoktor, æresprofessor i vitenskapelige foreninger, akademier og universiteter i flere land. Hans bok “Kunsten å leve” med bilder av Jacob Weidemann har solgt mer enn 170 000 eksemplarer i Norge. Han har også skrevet melodier, først og fremst sangtekster til flere norske og internasjonale artister. Han skrev den norske og engelske teksten til den ofisielle sangen ved Lillehammer-OL i 1994, innspilt med Placido og Sissel Kyrkjebø.

Levi Fragell har vært styreleder og deretter generalsekretær i Human-Etisk Forbund og president i International Humanist and Ethical Union (IHEU) i London. Han har også vært styreleder i foreningen Retten til en Verdig Død. I 2010 kom selvbiografien Vi som elsket Jesus, hvor Fragell forteller fra sin barndom, sitt oppgjør med kristendommen og hvordan han ble humanist.

Pål Steiganer tidligere leder av det marxistiske komunistparti AKP(m-l) og forfatter, siden forlagsredaktør og selvstendig næringsdrivende innenfor områdene kultur og informasjonsteknologi. Mandag 5 september presenterer Steigan sin bok “Etter sammenbruddet”. I boka spør han seg hva slags verden hans barnebarn, som vil være 50 år i 2049, vil vokse opp i? Han går inn i den økonomiske krisa, viser hvor dyp den er, og hvor omfattende virkninger den kan få. Han lanserer begrepet “Kommunisme 5.0” i et forsøk på å mbidra til oppdatering av den kommunistiske tanken for det 21. århundret.

Steinar J. Olsen er gründer, eier og daglig leder av Stormberg. Boken “Stormberger”, som ble lansert i begynnelsen av mai, handler om hvordan små og store virksomheter kan ta et aktivt samfunnsansvar. Det handler om inkluderende arbeidsliv, etisk handel, miljø, grunder- og oppstartsfasen, stamme- og bedriftskultur, samt et eget kapittel om kommunikasjon og bruk av sosiale medier.

Heidi Køhn

Liv Mørland er forfatter. Hun tar for seg et vanskelig tema som alltid har vært og som alltid kommer til å bli aktuelt: Forsoning mellom mennesker. Den forteller først og fremst om ni menneskers kamp for å bli fri. Fire har flyktet til Norge, fem er tyskerbarn og NS-barn. Forfatteren reflekterer også på generelt grunnlag over hva som kan føre mennesker videre til indre frihet. Hun gjør det i lys av fortellingene, og knytter begreper og erfaringer herfra sammen med hva andre har erfart – enten det er Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Desmond Tutu, Nelson Mandela eller andre.

Ståle Sigersvold er cand.mag. i administrasjon og ledelse. Han har blant annet vært næringssjef i Sortland kommune og administrativ leder av Høgskolen i Tromsø. Sigersvold har vært leder i NAV Kristiansand. 1. desember 2010 sendte Ståle Sigersvold, leder av Nav Kristiansand, ut et brev til samtlige ansatte om at han sier opp sin stilling Begrunnelsen er at bemanningen er for lav og sykefraværet for høyt til at han vil stå som ansvarlig sjef for dette når også Nav Stat skal inn i samme organisasjon fra nyttår. Han mener det går utover både de ansatte og brukerne av Nav-systemet. En av tre syke. «Til Lillian» er hans første bok.