5. SEPTEMBER KL. 18:00, LOBBYEN, COMFORT HOTEL KRISTIANSAND, SKIPPERGATA 7-9
(250,- kveldspass mandag) Kjøp billetter
Hvordan kan Kristiansand gå fra å være byen der alle må ha det “greit”, til å bli en “lykkelig by”?
Det er blitt sagt, mest av oss sjøl, at vi har det så greit på Sørlandet. «Sørlendingene har satsa på det smålåtne og beskjedne – på koseligheta,» skrev Andreas Hompland i sin tid. Men stemmer det i dag? De siste årene har byen blitt preget av klager og kjefting på politikere og mellom politikerne, om valg som er foretatt, og om motstand mot både endringer og det bestående.
Og etter snart tretti års med fokus på dårlige levekår i byen der «alt er så greit», er levekårene fortsatt nedslående. Andelen uføre, andel mottakere av Nav-ytelser og sykefravær ligger høyt. Gjennomsnittsinntekten er lav. Vi bruker mye beroligende legemidler, smertestillende og sovemedisiner. Vi har relativt kort levetid. Likestillingen ligger etter.
Sørlandsidyllen er en kulisse – den er falsk rett og slett, sa fjorårets mottaker av Erik Byes minnepris Ann-Kristin Olsen til Aftenposten for flere år siden. Nylig avdøde Nils Arne Eggen ble etter sin suksess som fotballtrener spurt om hvordan han tenkte som leder. Han svarte med å spørre journalisten om han hadde hørt om Maslow? Joda, han hadde hørt om behovspyramiden. Eggen forklarte at nest etter mat og drikke trenger vi trygghet. Mon tro om det også er et svar på spørsmålet om hvorfor Karsten Johannessen var den siste treneren som vant noe med Start?
Finland topper «lykkebarometeret» for femte år på rad og øker forspranget til Danmark, som er nummer to. Norge synker fra sjetteplass i fjor til nummer åtte, og er nå endog bak «söta bror». «Lykkebarometerets» kriterier er basert på omsorg, frihet, generøsitet, ærlighet, helse, inntekt og styresett. Kan vi lære noe av de tusen sjøers land? Nå får vi badstuer i Kristiansand, vil det hjelpe?
Vasa i Finland (ca. 67 000 innbyggere) har tatt mål av seg til å bli den lykkeligste byen i verdens lykkeligste land. Og ikke nok med det; Vasa vil kåre den lykkeligste personen i den lykkeligste byen i det lykkeligste landet. Må vi i Norge – og spesielt i Kristiansand – se til Finland og Vasa?
Innledning ved
Markku Ojanen, lykkeforsker, professor i psykologi og forfatter
Før samtale mellom
-
Forfatter, foredragsholder, fotballmamma
Poltisk kommentator, NRK
Folkehelsedirektor, Agder Fylkeskommune
Ordfører, Kristiansand (Ap)
Ledet av:
Musikalsk innslag:
Rastløs
(250,- kveldspass mandag) Kjøp billetter
COVID-19: SMITTEVERN
Alle arrangementer under Protestfestivalen forholder seg til de smittevernregler som gjelder ved arrangementstart. Det er begrensede plasser.
KART OVER PROTESTFESTIVALEN 2022
[put_wpgm id=5]