12:00 SAMTALE: LYKKEBAROMETERET – Hvorfor har nordmenn blitt de minst lykkelige i den nordiske klassen

7. SEPTEMBER, TRIZTAN-TELTET, JENS BJØRNEBOES PLASS V/BIBLIOTEKET

 

 

(150,- for teltpass) Kjøp billetter

 

Norge synker på lykkeskalaen. Nå er vi på sjuende plass, og sist av de nordiske landene som alle ligger på topp 10. Finland er for sjette gang på toppen som verdens lykkeligste land. ”Finsk fjernsynsteater, langrennskjempen Joha Mieto og Jean Sibelius får ha oss unnskyldt – tanken om den mutte, melankoske finnen har fått seg et alvorlig skudd for baugen. Finnene er lykkeligst”. ”En pessimist blir aldri besviken,” sier den finlandssvenske TV-profilen Kaj Kunas om hvorfor hans land troner øverst. 

Hvorfor synker Norge? ”Den negative trenden skyldes synkende livskvalitet blant de unge, tøffere økonomiske tider, større usikkerhet i arbeidslivet og ulikheten innad i befolkningen, sier forsker Raghnhild Bang Nes. 

Torill Olsen skriver i Nationen at det er opplagt hvorfor Norge ikke er lykkelandet. Olsen mener Norge råtner på rot og at det ikke er at vi føder for få barn som er problemet. I et flammende innlegg skriver hun om «en eldrebølge som er katastrofal, en illevarslende befolkningsstruktur og befolkningsnedgang, likestilling i revers, en akselererende avfolking av distriktene samt økte forskjeller på folk. Norge er ikke et lykkeland og har kanskje aldri vært det. Forskjeller fra før til nå er at vi lukker øynene for det som skjer, for da slipper vi å gjøre noe med det». 

 

debattanter:  

 

Debattleder: Liz Buer

 

(150,- for teltpass) Kjøp billetter