13:30 SAMTALE: ÅPENHET – Vi skal snakke om alt. Åpenhet er den nye trenden. Men hva oppnår vi med det?

7. SEPTEMBER, TRIZTAN-TELTET, JENS BJØRNEBOES PLASS V/BIBLIOTEKET

 

(150,- for teltpass) Kjøp billetter

 

Alle snakker om alt. Overalt. På bussen, på TV, på kafeer, i middagsselskaper, hos frisøren – og psykologen. Det har blitt større åpenhet om alt fra samliv og underliv til traumer, flaue opplevelser og negative tanker. 

Generalsekretær Olof Edsinger for Svenska Evangeliska Alliansen skriver om denne tidsånden: «Tradisjonene flyter. Familiekonstellasjonene flyter. Kjønnsrollene flyter. Verdiene flyter. Det er til og med uklart hvor grensen går mellom, det fysiske og det virtuelle livet.» Nå sliter vi med tomhetsfølelse, fremmedgjøring og meningsløshet. Det kan virke som vi er mer ensomme en noen gang. «Ensomheten har antatt epidemiske proporsjoner i samfunnet vårt,» skriver Hilde Østby i «Kart over ensomheten». Østby mener tilknytning til andre mennesker er direkte livgivende og livsforlengende. Kanskje er åpenheten det vi trenger?

Åpenhet kan kurere ensomhet. Dersom du snakker om hvordan du har det, kan du knytte bånd til andre og oppleve støtte, men alt med måte. Snakker du om bekymringer, kan det også føre til at du bekymrer deg mer.

 

debattanter:  

 

Debattleder: Lena Ronge

 

Kunstnerisk innslag: Kjetil Bergheim