5. SEPTEMBER, HAUBITZ SALONG & LÅVE, ODDERØYVEIEN 115
(150,- for hele torsdagen) Kjøp billetter
Reiulf Steen sa en gang at «Kunstnere har en fornemmelsesfinhet vi andre ikke har, men som vi er helt avhengig av å få vite om.» Mer utdypende var han opptatt av at kunstneren, enten det er låtskriveren, formidleren, lyrikeren eller billedkunstneren forteller oss det vi trenger å høre for å komme oss videre, det vi ikke er i stand til å finne ut av selv fordi vi ikke er laget på den måten.
Den svenske forfatteren Stefan Jonsson er aktuell med boka «Den otyglade skönheten. 5 saker konsten vet om demokratin». Jonsson mener kunsten er nødvendig ikke bare for mening med livet, men for demokratiets og dets overlevelse. «Den offentlige kunsten skapte en gang i tiden estetiske objekt som symboliserte det sosiale fellesskapet» skriver Jonsson og nevner den norske Vigeland-skulpturen Monolitten som bare et eksempel. Kunst er kunnskapsinstrument i egen rett som vet noe om samfunnet som journalistikk og forskning ikke kommer innpå.
Inge Eidsvåg er aktuell med boka «Etterslått» der han har fordypet seg i noen av sine yndlingsdiktere, og reflekterer over kunsten å se, lytte og lese. Han sammenligner Alf Prøysen med Tor Jonsson, han er grepet av Hans Børlis religiøsitet, presenterer Cornelis Vreeswijks sterke liv og visekunst, fordyper seg i poeten Tomas Tranströmer og skildrer Edith Södergrans intense liv, før han spør: Kan kunstnerne gjøre en forskjell i dagens verden. Helsa forhindrer han fra å selv delta i debatten.
Den amerikanske artisten Patti Smith sa en gang at «jeg tror, at vi gjennom kunsten noen ganger rekker ut etter noe, som vi håper å finne, noe nytt, noe, som bringer oss til det høyeste mulige sted, en visdommens kilde eller Gud». Hun er urolig for at vi har mistet forbindelsen til det guddommelige.
Den tyske sosiologen og filosofen Hartmut Rosa sier at «det mest verdifulle skjer i livet, når man blir overveldet av for eksempel skjønnheten i et landskap, i et stykke musikk eller i en person. Ikke når man er i fullstendig kontroll».
Med dette som bakteppe; burde ikke kultur og kunst vekke enda større begeistring og vilkår enn i dag? Og ikke minst; hva er det kunsten vil fortelle oss?
debattanter: