2100 debatt: ELDREBØLGEN: «The silver tsunami» er her. Men hva gjør vi når det ikke er nok personell og ressurser til alle som trenger helsehjelp?

7. SEPTEMBER 21:00, VICTORIA GATE, MARKENS GATE 19B

 

 (250,- for kveldspass torsdag) Kjøp billetter

 

Fylkeslege Aase Aamland kommenterer til Fædrelandsvennen «Gapet mellom det brukere og innbyggere forventer av helsehjelp og det helsevesenet kan tilby». Hun sier at «en mer krevende og rettighetsbevisst befolkning legger press på legestanden, og tilbudet og overbelastning belaster helsesystemet. Leger frykter tilsyn eller feil, og igangsetter mer hjelp enn nødvendig».  Fevennen skriver på lederplass: «Vi må omorganisere, omfordele, digitalisere og effektivisere. Norge er allerede i europatoppen på andelen sysselsatte i helse- og omsorgssektoren. I fremtiden må det bli færre. 

Morgenbladet spør om det er privatiseringen, byråkratiseringen, spesialiseringen, digitaliseringen eller bemanningen som har størst skyld i at norske leger står i skvis. Summen av legekrise, sykehuskrise og sykepleierkrise vil føre til pasientkrise. Marit Slotnæs spør i samme avis: «Hvor skal vi gjøre av oss når vi blir ordentlig gamle? Hvem kan hjelpe oss?» Hun ser for seg en ny debatt om aktiv dødshjelp, om helsevesenet ikke kan hjelpe. 

President i Legeforeningen skriver i Tidsskriftet: «Nå slår helsetjenesten sprekker. Vi nærmer oss engelske tilstander der ambulanser står i kø for å avlevere pasienter til overfylte sykehus».

En kommisjon som har vurdert helsepersonellsituasjonen i Norge, la fram sin rapport i februar. Helseminister Ingvild Kjerkol sa da i en kommentar at «vi må planlegge egen alderdom». Det brakte skuespiller Lise Fjeldstad (83) i harnisk: «Utvalget som har vurdert fremtidens helsevesen i Norge mener alle må klare seg lengst mulig uten å belaste fellesskapet». Hun vil samle piller, slik at hun selv kan bestemme når hun ikke lenger vil delta i dette livet.

Sykepleiere i Kristiansand ble også bekymret av kommisjonsrapporten. De frykter liv kan gå tapt: «Dette går utover pasientene. Kanskje klarer vi ikke å se de små tingene som kan utvikle seg til noe alvorlig», sier sykepleier Helene Slotte Johannessen. Nyutdannede Stine Lihovd gikk løs på jobben som hjemmesykepleier. Etter halvannet år fikk hun nok, ble syk av å ikke strekke til. 

Pensjonert lege Ragnar Andersen (87) sier til Aftenposten at sykehjem ikke er et alternativ i dag. «Vi ville ikke behandle våre kjæledyr på en så lidelsesfull og uverdig måte som flere gamle nå opplever på sykehjem». Mathias Bernander, Høyres ordførerkandidat i Kristiansand, sier det neste sykehjemmet i Kristiansand blir privatisert. Vil det gjøre situasjonen noe bedre?   

 

debattanter:

debattleder

Per Arne Dahl

Kunstnerisk innslag:

Kjetil Bergheim spiller hardingfele og leser fra ny tiltsamling til Thailands-bosatte Odd Jan Sandsdalen

 

 (250,- for kveldspass torsdag) Kjøp billetter