1200: DEBATT: BACK IN BUSINESS: har den absurde Generasjon Prestasjon våknet! Er det håp for Generasjon Z likevel?

8. SEPTEMBER 12:00, TRIZTAN-TELTET JENS BJØRNEBOES PLASS

 

(150,- for alt i teltet fredag) Kjøp billetter

 

«Du har ti sekunder på deg for å nå absurde generasjon Z», skriver Stein Opsahl som er strategisk rådgiver i Knowit Experience. Likevel: 

Hvem er de? Født etter 1995, og dermed de av oss under 30 år.  De har mange kallenavn, som «digitalt innfødte» og «zoomere» Noen kaller dem «snøfnuggenerasjonen», etter det engelske begrepet snowflake. Det er en generalisering av en generasjon mange oppfatter som selvsentrert og lett krenkbar og med lav toleranse for andres meninger, og som er oppdratt av sine foreldre på en måte som har gjort dem bortskjemte har gitt dem overdreven oppfatning av sin egen enestående og viktige. Øyner vi håp for de som skal arve landet? 

Fordommene mot dem er mange. Ledere har problemer med å lede dem. De var barn under metoo-bevegelsen og Black Lives Matter, og ikke minst da verden sto opp for klimaet. Men de befant seg på sine mobiler og mange av dem oppholder seg nå på sitt lokale treningssenter for å bygge kropp når de er utenfor nettet. Som det sto i Aftenbladet: «Sosiale medier er deres slagmark og hashtags deres våpen». 

Stein Opsahl gir mer vann til mølla: «Generasjon Z har vokst opp med foreldre som har fortalt dem at de har uendelig med muligheter. Deres verden er i konstant forandring, samtidig som de aldri har opplevd nød eller økonomiske bekymringer.» 

Gen Z, eller Generasjon Prestasjon som de av og til kalles i Norge, er sosialt tolerant, globalt forbundet og miljøbevisst. De tilhører det som i år blir den største generasjonen på kloden. De er verdens største forbrukergruppe, og bare i USA utgjør de 61 millioner kjøpekraftige individer som forbruker 143 milliarder dollar i året. De er innfødte i en sosial medieverden, og er definitivt annerledes enn de digitalt innfødte Millennials (de som er født mellom 1981 og 1996). De er opptatt av personvern og forsvarlig økonomi. Det høres optimistisk ut!

Anført av svenske Greta Thunberg er det de unge som leder an i klimakampen. «Ungdommenes aksjon var vellykket,» skrev stipendiat ved Institutt for sammenliknende politikk ved UIB Mari Helliesen om Fosen-aksjonen som hun mener er et eksempel på vellykket politisk mobilisering og sivil ulydighet. 

Og hvorfor er Andrew Tate blitt forbilde for millioner av tenåringer i den vestlige verden? Har han «trykket på noen knapper» som har vekket opp Gen Z og luktet seg fram til hvor unge gutter er mest sårbare i dag? Nå tyder mye på at Gen Z har våknet, og strømmer ut i forskjellige miljøer for å engasjere seg for deres felles fremtid. 

Den danske psykologen Christian Hjortkjær sier i et innlegg i den danske avisen KD at de unges opprør i dag handler om å «stoppe opp, gå av toget og gi slipp. De unge er ikke undertrykte, men utsatt for et overtrykk, og opprøret består i å stå imot,» mener Hjortkjær. 

Andreas Nydal som er lege i spesialisering i psykiatri ved FACT Kristiansand synes det er sjokkerende at det er den digitalt oppfostrede gjengen i Gen Z om leder an i å gjøre noe ekte, og henspeiler på at det var denne generasjonen som mange har gitt opp, som førte an i vekkelsen ved Asbury, det første sporet av vekkelse på flere tiår. 

I en tid der flere frykter den «kunstige intelligens» er vi helt avhengig av en våken Gen Z. Hanne Skartveit skriver i VG at «teknologien løper foran både politikerne og folk flest. Mange av dem som kan aller mest om kunstig intelligens, frykter at den i verste fall kan true menneskeheten». «Kunstig intelligens kan på sitt beste løse klimakrisen med ny teknologi ingen menneskehjerne kan komme på. Finne kuren mot all kreft, løse energikrisen. Og mye annet vi ikke kan forestille oss. Men nedsiden er også stor: Og uoverskuelig. For hva gjør vi den dagen den kunstige intelligensen blir smartere enn oss vanlige mennesker?» spør Skartveit. 

Vi tar debatten det spørres om; har denne digitale generasjonen nå meldt flytting tilbake til virkeligheten og at det er de unge som nå vil snakke «de eldre» til fornuft?

 

samtale mellom:

 

samtaleleder:

Karl andreas Jahr

 

(150,- for alt i teltet fredag) Kjøp billetter