12.30 DEBATT: TRO OG BIBELEN Homofilt samliv – en verkebyll for kristen-Norge?

12:30 Triztan-teltet, Jens Bjørneboes plass

 

(150 – teltpass) Kjøp billetter

 

Innledning v/ lege og politiker i den finske kongressen,
Päivi Räsänen (FINLAND)* (Innledningen blir tolket til
norsk)

 

En rettssak mot den finske politikeren og legen Päivi Räsänen i Finland blir av noen sett på som et være eller ikke være for reell tros- og ytringsfrihet i Norden. I juni 2019 kritiserte hun Den lutherske kirken i Finland for å delta under Helsinki Pride. På Twitter postet hun et bilde av Romerbrevet 1, 24-27, der seksuelle relasjoner mellom to av samme kjønn blir omtalt som «skammelige lyster», «imot naturen» og «utukt». I retten argumenterte aktor for at Räsänen forårsaket «intoleranse, forakt og til og med hat mot homoseksuelle». Totalt var hun inne til 13 timer med politiavhør. Hun ble frikjent i 2022. Halvannet år senere ble avgjørelsen bekreftet av lagmannsretten. Nå vil saken trolig ende i finsk høyesterett.

Det er ellers interessant at ved det finske presidentvalget tidligere i år ble homofili-spørsmålet trolig avgjørende for resultatet. Motstanden mot å få den homofile kandidaten Pekka Haavisto som president var stor, særlig i landets «Bibel-belte». Også innenfor kristenfolket pågår det heftig diskusjon om hva som er «rett» holdning i homofili-spørsmålet. De store folkekirkene i Norden har for lengst gjort dørene vidåpne for de homofile. Nå pågår debatten sterkest i kristne organisasjoner og frimenigheter.

Ledelsen i Frikirken i Kristiansand ble i år overrumplet av et vedtak om at homofilt samliv ikke er et bekjennelsesspørsmål. Mange meldte seg ut. Den 22. mai i år skrev en rekke frikirkeveteraner en artikkel i Dagen, deriblant Sigmund Sandåker og Oddvar Søvik i Kristiansand. De støttet synodestyret og synoderådet i at homofilt samliv fortsatt skal være et bekjennelsesspørsmål. De skrev bl.a.: «Alle mennesker er skapt i Guds bilde og skal møtes med respekt. Men det er forskjell på respekt og aksept». De la imidlertid til en presisering av at saken ikke bare gjelder homofile: «Det er seksuell atferd utenfor ekteskapet som Guds ord sier er synd, det gjelder både for hetero, homo og andre».

Andre i frimenighetene spør om ikke den pågående debatten egentlig bare handler om å drøye ut en liberalisering som vil komme uansett. De er mer opptatt av å få til levende menigheter som kan skape fornyelse og vekkelse, men opplever at det besværlige homofilispørsmålet hele tiden står i veien.

 

 

 

I panelet:

 

Samtaleleder:

Karl Andreas Jahr

 

musikalsk innslag:

Ingamay Hörnberg

(150 – teltpass) Kjøp billetter