Onsdag ble årets festivalprogram lansert i Kristiansand, det tjuende i rekken. Årets hovedtema er «La oss leve for hverandre», en tittel hentet fra den 50 år gamle storslageren til Gluntan.
Protestfestivalen som kaller seg Nordens verdifestival har i år rekordmange deltakere fra Finland, Sverige og Danmark. Spesielt deltakere fra Svenskfinland er representert på grunn av fokus på minoriteten finlandssvensker. Blant årets deltakere er artisten Arja Saijonmaa, forfatterne Kjell Westö og Peter Sandström, erkebiskop emeritus John Vikström, TV-kjendis Mark Levengood og tidligere finsk utenriksminister Pär Stenbäck.
Sistnevnte skal blant annet delta i samtale med Norges tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, der spørsmålet er; Er demokratiet døende? Bondevik skal også være med i en debatt der det spørres om verdikommisjonen bør reetableres. Protestfestivalen feirer tjue år og det er tjue år siden Verdikommisjonen ble opprettet i år, selv om den som kjent for mange fikk en kort levetid.
Både OsloProtest som finner sted 29. august på litteraturhuset, og Ung Protest er blant avleggerne til festivalen. I år handler OsloProtest om vi har for få barn i dette landet, om hva som skjer i «politisk korrekte» Sverige og om hvorfor folk i Tyskland har begynt å savne DDR-tida. Kan vi få for mye frihet?
Hovedfestivalen i Kristiansand finner sted 2.-8. september med temaer knyttet opp mot lokalvalget, om ulikhet, lederlønninger, norske verdier, flyskam, vegetarisme, familiekonflikter og det kristne synet på åndsmakter. To av dagene er knyttet opp mot den finlandssvenske minoriteten. Dødskafeen som er en suksess fra tidligere år, fortsetter i år.
Protestfestivalen består av debatter, samtaler, bokbad, foredrag, konserter og filmer. Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås uttalte i forbindelse med en jubileumsfest i mai at festivalen er Norges viktigste debattfestival, med evne til å se temaer tidlig. «Den var en av de første arenaene som oppdaget revitaliseringen og tilbakekomsten av religion i offentligheten,» mente Åmås. President i Røde Kors Robert Mood sa til Fædrelandsvennen i forbindelse med jubileumsfest i Oslo i mai at «den er blitt en festival med nasjonal betydning med internasjonale forgreininger. Festivalen treffer en nerve som hindrer oss å ramle ned i resignasjon og apati», sa Mood. Skuespiller og tidligere kulturminister Ellen Horn sa i forbindelse med jubileet at «den har gitt likegyldigheten et ansikt ved å peke på ulike årsaker, sammenhenger og vinklinger».
Årets mottaker av Erik Byes minnepris er Liv Ullmann, som mottar prisen i Kristiansand 11. september.
Blant årets deltakere er foruten de nevnte den finske ambassadøren i Norge Mikael Antell, de kjente svenske journalistene Fredrik Virtanen og Åsa Linderborg, de svenske artistene Ingamay Hörnerg og Roland Utbult, de norske artistene Tom Roger Aadland, Unni Wilhelmsen og Elias Akselsen. I tillegg deltar Mina Hadjian, Linn Stokke, Lillian Müller, Tomm Kristiansen, Tania Michelet, Henrik Syse og mange flere.
Årets festivalbilde er også i år tatt av Morten Krogvold.